x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia Europeană avertizează România din cauza defrișărilor ilegale

Comisia Europeană avertizează România din cauza defrișărilor ilegale

12 Feb 2020   •   14:51
Comisia Europeană avertizează România din cauza defrișărilor ilegale

Comisia Europeană îndeamnă România să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice întreprinderilor din acest sector să producă și să introducă pe piața UE produse obținute din bușteni recoltați în mod ilegal.

CE a decis astăzi să trimită autorităților de la București o scrisoare de punere în întârziere, acordând un termen de o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficiențelor. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităților române un aviz motivat.

Instituțiile abilitate nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare, se arată în comunicatul comisiei. Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal.

În plus, Comisia a constatat că acestea gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu.

Există totodată deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor. Unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate și a Directivei privind păsările. 

Comisia urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale Uniunii, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației comunitare, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

 

×
Subiecte în articol: paduri Comisia Europeana infringement