x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia Europeană implementează noi reguli de raportare fiscală pentru platforme digitale

Comisia Europeană implementează noi reguli de raportare fiscală pentru platforme digitale

04 Aug 2020   •   13:01
Comisia Europeană implementează noi reguli de raportare fiscală pentru platforme digitale

Comisia Europeană (CE) implementează noi reguli de raportare a obligaţiilor fiscale pentru platformele digitale.  După aplicarea DAC 6 (Directiva 2018/822/EU) pentru tranzacţiile transfrontaliere cu risc fiscal, executivul comunitar se pregăteşte să adopte DAC 7, care vizează reguli noi de raportare fiscală pentru platformele digitale, arată Deloitte România.

"Scopul declarat al DAC 7 este acela de a monitoriza operaţiunile din sfera economiei digitale, în special pe cele care implică intermedierea între furnizori persoane fizice sau juridice şi clienţi şi care, în absenţa unor astfel de mecanisme de raportare, ar fi foarte greu de identificat şi de verificat de către autorităţile fiscale." se arată în documentul firmei de consultanță. 

Cei care operează platforme digitale, respectiv aplicaţii mobile sau desktop, site-uri web, şi care intermediază o relaţie de vânzare-cumpărare între un furnizor,persoană fizică sau juridică, şi unul sau mai mulţi utilizatori, vor fi obligate să raporteze tranzacţiile intermediate către autorităţile fiscale. Informaţiile vor fi puse apoi la dispoziţia altor state membre, în cazul tranzacţiilor care implică mai multe jurisdicţii.

Raportarea trebuie să conţină informaţii cheie cu privire la tranzacţiile intermediate, cum ar fi veniturile obţinute de furnizori, comisioanele reţinute de platformele digitale.

Raportarea se va face anual, la 31 ianuarie a anului următor celui în care se obţin veniturile.

În categoria tranzacţiilor raportabile se află închirierile de bunuri imobile (închirieri de imobile cu caracter sezonier sau pe termen lung), prestarea de servicii personale-livrări, meditaţii, servicii de tip liber profesionist, servicii sportive, vânzări de bunuri, închirierea temporară a mijloacelor de transport, investiţii/împrumuturi derulate în cadrul modelelor de finanţare a proiectelor antreprenoriale de tip crowdfunding.

Dacă directiva va fi adoptată în versiunea actuală, ar trebui să fie transpusă de fiecare stat membru până la 31 decembrie 2021 şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022.

Proiectul nu prevede o sumă limită peste care o operaţiune devine raportabilă, ceea ce înseamnă că obligaţiile de raportare se vor aplica tuturor jucătorilor eligibili, motiv pentru care ar putea fi destul de oneroase şi descurajante pentru start-up-urile din domeniu, mai ales dacă sancţiunile vor fi semnificative.

Sancțiunile sunt stabilite de fiecare stat membru. Dar sancţiunile similare pentru neconformare aplicabile în cazul DAC 6, care pot să ajunge până la 100.000 de lei/tranzacţie, impactul noilor reglementări ar putea fi semnificativ, în special pentru afacerile mici sau start-up-uri.
 

×