x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Companiile care măsoară minutele în profituri de milioane de dolari

Companiile care măsoară minutele în profituri de milioane de dolari

de Adrian Stoica    |    01 Noi 2019   •   11:00
Companiile care măsoară minutele în profituri de milioane de dolari

Într-o epocă a companiilor „unicorn”, giganţii economiei mondiale reuşesc să facă profituri de miliarde de dolari pe an. Un simplu calcul matematic ne arată că ele reuşesc să-şi adauge în conturi profituri de un milion de dolari doar în câteva minute. Chiar în timp ce citiţi acest material, în conturile lor au mai intrat câteva milioane de dolari. Cât de mult câştigă companiile care domină economia mondială ne spune topul Fortune Global 500, realizat de revista de afaceri Fortune.

 

La nivel global, anul trecut, 70 de companii au realizat profituri de un milion de dolari în mai puţin de o oră, conform unei analize realizate de site-ul american howmuch.net. Pentru primele 10 cele mai profitabile companii, incluse în topul Fortune Global 500, timpul necesar pentru a obţine acest profit a fost mai scurt de o jumătate de oră.

 

Top 10 cele mai profitabile companii în 2018

 

1. Saudi Aramco: 304,04 milioane dolari/zi - Câștigă un milion de dolari în 4,7 minute

2. Apple: 163,1 milioane de dolari/zi - Câștigă un milion de dolari în 8,8 minute

3. Banca industrială și comercială din China: 123,29 milioane de dolari/zilnic - Câștigă un milion de dolari în 11,7 minute;

4. Samsung Electronics: 109,3 milioane de dolari/zi - Câștigă un milion de dolari în 13,2 minute;

5. China Construction Bank: 105,48 milioane de dolari/zi - Câștigă un milion de dolari în 13,7 minute;

6. JPMorgan Chase & Co: 88,97 milioane de dolari/zi - Câștigă un milion de dolari în 16,2 minute;

7. Alfabet: 84,21 milioane de dolari/zi - Câștigă un milion de dolari în 17,1 minute;

8. Banca Agricolă a Chinei: 83,99 milioane de dolari/zi - Câștigă un milion USD în 17,1 minute;

9. Bank of America Corp: 77,12 milioane de dolari/zi - Câștigă un milion de dolari în 18,7 minute;

10. Banca Chinei: 74,59 milioane de dolari pe zi - Câștigă un milion de dolari în 19,3 minute;

 

Cine este Saudi Aramco

 

Saudi Aramco este compania națională de energie din Arabia Saudită, ea reuşind să devină anul trecut cea mai profitabilă companie din lume. Deţine rezerve de ţiţei de aproximativ 265 de miliarde de barili, echivalenul a 15% din rezervele mondiale de petrol, iar la o cifră de afaceri de 355.905 milioane de dolari, a raportat un profit de 110.974,5 milioane de dolari. Compania va lansa pe data de 3 noiembrie o ofertă publică pentru listare, urmând ca preţul tranzacţiei să fie anunţat pe 17 noiembrie. Acţiunile gigantului petrolier îşi vor face debutul pe bursa din Arabia Saudită pe 11 decembrie şi se aşteapă ca listarea să genereze suma de 100 de miliarde de dolari, ea devenind astfel cea mai mare din lume.

 

Chinezii domină topul profitabilităţii

 

În topul primelor 10 cele mai profitabile companii din lume în 2018, China este cel mai bine reprezentată, având patru companii. Firmele asiatice de pe listă, cu excepția Samsung, sunt bănci chineze de stat. Prima în top, Banca Industrială şi Comercială a Chinei, este cea mai mare bancă din lume, iar în urmă cu câţiva ani şi-a exprimat interesul să finanţeze construcţia unei termocentrale la Rovinari şi Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Banca a creat un fond special pentru investiţii de cel puţin 10 miliarde de euro pentru finanţarea unor proiecte de infrastructură, producere de înaltă tehnologie şi bunuri de consum în Europa Centrală şi de Est, ţări considerate parte a proiectului „Noul drum al mătăsii”.

 

 

 

×