x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Companiile obligate să depună declarația privind beneficarul real

Companiile obligate să depună declarația privind beneficarul real

28 Apr 2021   •   13:05
Companiile obligate să depună declarația privind beneficarul real
Sursa foto: Agerpres

Companiile care activeză în România vor trebui să depună anual o declarație privind beneficiarul real la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) începând cu 30 aprilie 2021. Legea 101/2021 a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

Obligația este valabilă pentru toate firmele, indiferent dacă acționarii sunt persoane fizice sau juridice. 

Declarația trebuie depusă la înregistrarea unei societăți noi, la Registrul Comerțului, anual, în termen de 15 zile de la aprobarea declarațiilor financiare pe anul anterior, de fiecare dată când apar modificări privitoare la beneficiarii reali.

„Persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului depun la înmatriculare, anual sau ori de câte ori intervine o modificare, o declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali ai societăților. Sunt exceptate de la obligația depunerii declarație regiile autonome, companiile și societățile naționale și societățile deținute integral sau majoritar de stat”, se arată în lege.

În acest an, termenul de depunere a declarației este 31 mai, data limită de depunere a situațiilor financiare pe 2020. 

Această declarație a mai fost prevăzută anterior, prin Legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, care prevedea depunerea sa până la 1 noiembriie 2020, dar termenul s-a amânat dn cauza pandemiei de COVID-19. Apoi, Legea 108/2020 a eliminat această obligație.

 

×
Subiecte în articol: beneficiar real