x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consiliul Concurenței desfășoară o investigație pe piața gazelor

Consiliul Concurenței desfășoară o investigație pe piața gazelor

07 Iul 2020   •   15:07
Consiliul Concurenței desfășoară o investigație pe piața gazelor

Consiliul Concurenţei a început o investigație preventivă pe piața gazelor pentru a preveni eventualele tentative de blocare a consumatorilor care doresc să-și schimbe furnizorul. Peste circa o lună instituția va decide dacă și cum va interveni, potrivit afirmațiilor președintelui Consiliului, Bogdn Chirițoiu. 

"Ţinta noastră este ca lucrurile să meargă bine în toamnă, când începe sezonul rece şi când consumul creşte. Va dura ceva timp până când ne hotărâm fiecare unde să ne facem contractul, până când toţi consumatorii interesaţi vor dobândi cunoştinţele necesare, deci avem câteva luni la dispoziţie ca acest mecanism să meargă mai bine, ca toamna să ne prindă cu contracte cât mai avantajoase care să reflecte condiţiile bune din piaţă în acest moment", a declarat acesta.

În perioada pandemiei prețul la energie și gaze a scăzut. 

"Este preventivă investigaţia pe care o avem în momentul de faţă. Vom strânge date, dar vrem să aşteptăm până la sfârşitul lunii, pentru că a trecut abia o săptămână şi este prea devreme să tragem concluzii. Aş vrea ca până la sfârşitul lunii să avem o discuţie cu partenerii  (ANRE şi Ministerul Energiei ) pentru a vedea cum s-a desfăşurat procesul şi în ce fel ar trebui să intervenim", a mai spus Chiriţoiu.

Autoritatea de concurenţă va monitoriza dacă actualii furnizori, E.ON şi Engie, vor încerc să blocheze consumatorii care vor să se mute la altă companie.

"Noi la asta vom fi foarte atenţi, ca nu cumva actualii furnizori să încerce să blocheze prin diferite şicane mişcarea clienţilor", a adăugat oficialul.

Chiriţoiu a mai spus că nu a încheiat încă un nou contract la gaze și alteaptă oferte mai bune.

De la 1 iulie 2020, piaţa gazelor naturale din România a fost complet liberalizată.

Marii furnizori de gaze, E.ON şi Engie, au trimis consumatorilor casnici oferte cu acelaşi preţ de până acum.

Autoritățile au anunţat însă că populaţia va plăti cu 10-15% mai puţin odată cu liberalizarea, întrucât cotaţia gazelor pe bursă a scăzut.

Piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021. 

×