x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Contrabanda cu ţigări creşte la final de an

Contrabanda cu ţigări creşte la final de an

27 Dec 2019   •   09:00
Contrabanda cu ţigări creşte la final de an
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Piața neagră a țigaretelor a înregistrat în noiembrie prima creștere din 2019, de 1,8 puncte procentuale faţă de septembrie, până la 12,3%.

Majorări ale contrabandei în acest domeniu au avut loc în majoritatea regiunilor țării, a spus Marian Marcu, director general la Novel Research. Compania de cercetare a efectuat un studiu în acest sens, pe un eșantion național reprezentativ de peste 2.500 de adulți fumători, din circa 150 de localități din toate regiunile țării, inclusiv mediul rural.

Comerțul ilicit a coborât numai în regiunea Centru, cu 1,4 pp, până la 0,3%. Regiunea Nord-Est continuă să fie cea mai afectată de piața neagră, aflându-se în creștere cu 1,7 pp, până la 30,2%. Niveluri ridicate ale contrabandei au fost constatate și în Vest (16,6%) și Sud-Vest (15,4%).

Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, ponderea „cheap whites” (ţigarete no-name, fabricate legal sau ilegal şi destinate pieţei negre) a scăzut abrupt, cu 19,4 pp, până la 30%. Au înregistrat creşteri produsele din Moldova (17%), Ucraina (13,8%) și Serbia (1,2%).

×