x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Conturile bancare se pot face acum și online

Conturile bancare se pot face acum și online

de Diana Scarlat    |    06 Mai 2020   •   13:07
Conturile bancare se pot face acum și online

Pandemia a adus noutate și pe piața bancară. Dacă până acum două luni trebuia să mergem la sucursala unei bănci, pentru a ne deschide un cont bancar sau chiar pentru a activa serviciul Internet Banking, regulile s-au schimbat după ce s-a impus situația de urgență. Conturile se pot face acum și de acasă, la fel și activarea Internet Banking. Responsabilitatea, însă, este transferată, într-o mai mare măsură, la clienții băncilor, care trebuie să știe cum să se ferească de atacurile hackerilor.

 

În prima lună de „lockdown”, românii s-au plâns de lipsa unor servicii bancare online, deși ordonanțele militare nu includeau posibilități de a ne deplasa la sucursalele băncilor, pentru a activa servicii sau chiar pentru a deschide conturi. Băncile s-au adaptat, însă, situației, iar astăzi se pot face foarte multe operațiuni fără a mai merge la sucursale. Prin internet se pot rezolva problemele legate de crearea unui cont, iar cardul bancar vine direct acasă. Se poate activa serviciul de plăți cu telefonul, se pot trimite sau cere bani, prin credite bancare accesate tot online. De acasă este mult mai ușor să ne și verificăm tranzacțiile sau soldul cardurilor. „Există avantaje incontestabile, în privința serviciilor de Internet Banking. Nu mai suntem condiționați de o anumită oră sau de deplasarea la sediul unei bănci. Dar există și unele riscuri, atunci când folosim acest serviciu. Tocmai de aceea, băncile stabilesc o serie de proceduri care asigură confortul și minimizarea riscurilor de a pierde sume de bani în timpul operațiunilor efectuate, din cauza unor posibile atacuri ale hackerilor”, explică Emilian Duca, doctor în Economie și consultant fiscal.

 

 

Totul se poate face doar cu ajutorul indicațiilor primite din partea băncilor și cu instalarea unor aplicații, gratuit, de pe site-ul unei bănci, dar și din Google Play sau App Store.

 

 

Atenție la viruși

Internet Banking este cel mai puțin riscant, din punct de vedere al securității, decât plata online cu un card bancar. Pe de altă parte, trebuie să ne obișnuim să utilizăm soluții antivirus, astfel încât alte persoane să nu aibă acces la calculatoarele sau telefoanele noastre. Trebuie să avem grijă, de asemenea, și la documentele pe care le deschidem, de pe dispozitivele care sunt conectate la datele de acces în conturile bancare, pentru că pot fi malware nu doar linkurile, ci și documentele word.

 

×