x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie COTAR acuză Euroins: Piața RCA este o bombă cu ceas care va exploda anul acesta

COTAR acuză Euroins: Piața RCA este o bombă cu ceas care va exploda anul acesta

18 Feb 2021   •   15:46
COTAR acuză Euroins: Piața RCA este o bombă cu ceas care va exploda anul acesta

Piața RCA este o bombă cu ceas care va exploda în acest an din cauza abuzurilor companiei de asigurări Euroins România, arată Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

"Este foarte clar faptul că măsurile de sancţionare aplicate până în prezent de Autoritatea de Supraveghere Financiară au fost total ineficiente, în relaţia cu societatea de asigurări Euroins şi nu au avut niciun fel de efect de modificare a comportamentului societăţii de asigurări, aceasta continuând abuzurile, în doar 11 zile de la ultima amendă. S-a ajuns mult prea departe! A venit vremea pentru aplicarea unor alte tipuri de măsuri în relaţia cu Euroins. Piaţa de asigurări RCA din România este o bombă cu ceas care va exploda sigur anul acesta şi va face multe victime", spune preşedinte COTAR, Vasile Ştefănescu.

Despăgubirile acordate de Euroins păgubiţilor RCA sunt inegale și se raportează la unor prețuri practicate de anumite societăți de reparații auto.

"Nu numai că preţurile unor terţi nu pot fi opuse păgubiţilor, ca pretext pentru neplata integrală a despăgubirilor datorate conform Legii RCA, dar, din ofertele Euroins nu rezultă dacă acei prestatori chiar există, dacă practicau acele preţuri la momentul emiterii ofertei Euroins sau dacă au fost 'inventaţi' pentru a refuza plata. Astfel de abuzuri încalcă drepturile păgubiţilor şi au rolul de a-i induce în eroare, cu scopul de a nu se plăti despăgubirile conform Legii 132/2017. Se încalcă legislaţia aplicabilă. Aceste practici ar trebui investigate şi sancţionate de către ASF şi alte autorităţi competente", transmite confederația.

COTAR dă exemplu o adresă a societății Euroins către un păgubit RCA și acuză compania de înșelăciune. 
"Vă facem precizarea modului de calcul al despăgubirii acordate pentru lipsa de folosinţă auto, respectiv a aplicării unui tarif mediu, acesta fiind rezultat, ca şi medie aritmetică a celor 3 oferte de preţ emise de către unităţi prestatoare de servicii similare cu societatea dumneavoastră: S.C. Telcar SRL tarif 77,89 lei/zi închiriere; S.C. Auto Grand rent a car SRL tarif 121,71 lei/zi închiriere; S.C. Auto Stil net SRL tarif 121,71 lei/zi închiriere.
Întrucât COTAR a primit mai multe opinii de specialitate prin care a fost confirmat faptul că transmiterea unor astfel de adrese de către societatea Euroins către păgubiţii RCA poate constitui, în condiţiile legii, infracţiunea de înşelăciune, COTAR a pus la dispoziţia Autorităţii de Supraveghere Financiară un set de documente, solicitând în mod public Autorităţii să sesizeze de urgenţă organele de cercetare penală, în vederea declanşării unei investigaţii", arată COTAR.

ASF a amendat Euroins cu 450.000 de lei pentru întârzierea acordării despăgubirilor în dosarele de daună RCA și pentru că nu a notificat motivele pentru care nu le-a aprobat.
 

×
Subiecte în articol: rca COTAR euroins