x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cozonacul şi carnea de miel s-au scumpit

Cozonacul şi carnea de miel s-au scumpit

de Elena Stan    |    17 Apr 2011   •   18:42
Cozonacul şi carnea de miel s-au scumpit
Sursa foto: Victor Stroe/Jurnalul Naţional
161572-vs-vst-2650.jpgMasa pentru Sfintele Sărbători de Paşti de anul acesta va fi mai săracă şi mai scumpă decât anul trecut. Preţul cozonacilor şi al cărnii de miel s-a majorat cu 10%, respectiv 20% faţă de anul trecut, iar preţul ouălor s-a redus cu circa 25%.

Crescătorii autohtoni scot la vânzare pe piaţa românească anul acesta circa 3 milioane de miei şi iezi, precum şi 7,5 milioane de cozonaci şi peste 150 de milioane de ouă.
"Avem la ora actuală o ofertă serioasă şi absolut normală de carne de miel pe piaţa românească. Nu există o criză de ofertă, chiar dacă cererea depinde foarte mult de situaţia economică şi de puterea de cumpărare a românilor. Nu îl pot obliga pe producătorul agricol să se sacrifice, pentru că nu merge bine economia în anumite sectoare. Nu cred că producătorul este vinovat de ceea ce înseamnă costul vieţii în România, deoarece şi el suportă nişte costuri mari de producţie", a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii. Acesta consideră că preţul cărnii de miel în această perioadă este dife­rit de la o zonă la alta şi depinde şi de momentul în care este cumpărată carnea de miel.

Dacă anul trecut, la producător, car­nea de miel în carcasă avea un preţ de 15,1 lei pe kilogram, anul acesta este cu 30% mai ridicat, din cau­za costului ridicat al furajelor. Pentru mieii în viu, preţurile au crescut cu circa 20%, ajungând de la 8,5-9 lei anul trecut la 11 lei pe kilogram anul acesta, unii ciobani fiind hotărâţi să nu lase preţul mai jos de 15 lei pe kg în viu şi 25 de lei pe kg în carcasă. "Dacă anii trecuţi erau sacrificaţi în jur de 4 milioane de miei în această perioadă, acum consumul va scădea la jumătate. Românii nu mai au bani. Cei care îşi permit vor cumpăra un miel întreg de Paşti, unii doar o pulpă, iar alţii deloc", a declarat Mihai Dumitriu, preşedintele Patronatului Cres­cătorilor şi Exportatorilor Ro­mâ­ni de Ovine (PACERO).

Ministrul Valeriu Tabără susţine că piaţa românească are la ora actuală o ofertă "serioasă şi normală" nu numai la carnea de miel, ci şi la produse avicole, respectiv la ouă şi carne de pasăre, dar şi la vinuri. "Anul trecut, în preajma Sărbătorilor Pascale, ouăle se vindeau la poarta fermei, în medie, cu 0,3 lei bucata (fără TVA), acum preţul nu depăşeşte 0,22 lei pe bucată. La ora actuală, avem stocuri de ouă suficiente pentru a acoperi necesarul intern şi nu cred că preţul va suferi modificări în această pe­rioa­dă", a declarat Ilie Van, pre­şe­dintele Uniunii Crescătorilor de Pă­sări din România (UCPR). Acesta a mai spus că în perioada Sărbătorilor Pascale consumul de ouă din ferme creşte cu 50% faţă de o lună normală, ajungând la 150 de milioane de ouă, la care se adaugă şi oferta provenită din gospodăriile ţărăneşti, care este de circa 450 de milioane de bucăţi pe lună. În această perioadă se vând de zece ori mai mulţi cozonaci şi pască decât într-o lună obişnuită din an, însă piaţa este în scădere, din cauza puterii diminuate de cum­pă­rare a românilor. "Preţul cozonacilor tradiţionali va fi în 2011, în medie, cu zece procente mai ridicat decât anul trecut, când cozonacii s-au vândut cu sume cuprinse între 4 şi 20 de lei, principala cauză fiind creşterea preţurilor la materiile prime. În această perioadă s-a observat o creş­tere a vânzărilor de mixuri pentru cozonaci, respectiv amestecuri de nucă, cacao, rahat etc., ceea ce arată că românii doresc tot mai mult să facă acasă cozonacii", a declarat pre­şedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie – Rompan, Aurel Popescu.

×