x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cresc compensaţiile pe calea ferată

Cresc compensaţiile pe calea ferată

de Adrian Stoica    |    27 Iul 2020   •   18:03
Cresc compensaţiile pe calea ferată

Ministerul Transporturilor pregăteşte majorarea compensaţiei în transportul feroviar de călători, după ce numărul de călători s-a redus puternic ca urmare a stării de urgenţă şi a stării de alertă. Potrivit unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor, majorarea ar urma să fie de 11%.

 

Astfel, conform proiectului de ordin, actualizarea valorilor unitare ale compensaţiei în transportul feroviar public de călători se va face după cum urmează

- valoarea compensaţiei aferente indicatorului tren-km va creşte de la 15.423,5736 lei la 17.125,1804 lei pe mia de tren-km;

- valoarea compensaţiei aferente indicatorului călători-km pentru tren InterRegio va creşte de la 34,3383 lei la 38,2086 lei pe mia de călători-km;

- valoarea compensaţiei aferente indicatorului călători-km pentru tren Regio va creşte de la 231,0953 lei la 256,6259 lei pe mia de călători-km.

 

La această dată sunt în derulare contracte de servicii publice încheiate cu Societatea Naţională de Transport de Feroviar de Călători (SNTFC) CFR Călători, SC Regio Călători SRL, SC Interregional Călători SRL, SC Transferoviar Călători SRL, SC Softrans SRL şi SC Astra Trans Carpatic SRL.

 

Dependente de subvenţii

La nivelul anul 2018, cea mai dependentă de compensaţia primită de la stat a fost compania Interregional Călători SRL, unde acesta a reprezentat 82% din totalul veniturilor înregistrate, în timp ce veniturile din activitatea de transport de călători a reprezentat doar 17%. În acelaşi timp, pentru Regio Călători SRL valoarea compensației a reprezentat 80% din totalul veniturilor, în timp ce veniturile din activitatea de transport de călători a reprezentat doar 20%. Pentru cea mai mare companie de transport călători pe calea ferată - CFR Călători, compensaţia a reprezentat 47% din venituri, în timp ce banii obţinuţi din vânzarea biletelor a reprezentat 39%.

 

 

La CFR Călători ponderea cea mai mare a cheltuielilor o reprezintă cele de natură salarială, 34% din total, ea fiind cea mai mare, comparativ cu ceilalţi operatori.

 

×