x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cresc preţurile la energie pentru consumatorii industriali

Cresc preţurile la energie pentru consumatorii industriali

de Adrian Stoica    |    07 Mar 2019   •   11:27
Cresc preţurile la energie pentru consumatorii industriali

Preţul energiei în piaţa liberă, pentru consumatorii industriali, va creşte în perioada următoare, însă este foarte important ca utilizatorii de energie să nu aibă reacţii emoţionale, pentru că astfel ar putea apărea derapaje în piaţă, susţine directorul general al grupului Electrica. Declaraţia vine în contextul în care ANRE a aprobat o majorare de circa 2,5% în medie a tarifelor de distribuţie a energiei electrice, de la 1 martie, ca urmare a introducerii contribuţiei de 2% din cifra de afaceri pentru companiile din energie, în baza OUG 114/2018.

Deşi anticipa o creştere a preţurilor, Electrica nu a trimis deocamdată notificări clienţilor industriali din portofoliu privind faptul că preţul va creşte, preferând să aştepte decizia ANRE, care a venit abia săptămâna trecută, a afirmat Corina Popescu, directorul general al Electrica, în cadrul unei conferinţe de presă. "În piaţa liberă va fi o creştere de preţ pe care nu o va resimţi doar Electrica, în calitate de furnizor. E un fenomen. Este o piaţă liberă, cea a consumatorilor industriali, este concurenţă. Important este ce servicii în plus putem să aducem în aşa fel încât să-i convingem pe acei consumatori industriali să ne păstreze ca furnizori. Mi se pare important să nu mai avem reacţii emoţionale, pentru că piaţa este într-un moment destul de... ar putea să apară derapaje şi îmi doresc să dau un semnal de stabilitate către utilizatorii şi consumatorii din portofoliul nostru", a spus Popescu.

În anul 2018, Electrica SA a obţinut un profit net individual de 298 milioane de lei, în creştere cu 15,4% faţă de nivelul anului 2017, în baza situaţiilor financiare individuale auditate. La nivel consolidat, profitul net al Grupului Electrica, în anul 2018, este de 230 milioane de lei, în creştere cu 34,3% faţă de 2017.

Contoare inteligente pe banii consumatorului

Electrica a propus Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) un plan de implementare a contoarelor inteligente pentru 15% dintre cei 3,7 milioane de utilizatori ai reţelei sale de distribuţie, în următorii cinci ani. Deocamdată se aşteaptă avizul ANRE pentru acest program deoarece investiţiile în contoarele inteligente vor fi reflectate integral în tarifele de distribuţie suportate de consumatori, potrivit directorului executiv de distribuţie din cadrul grupului, Livioara Sujdea.
Potrivit datelor ANRE, în luna martie 2018, aproximativ 4,8% dintre consumatorii din România, adică un număr de 443.000, deţineau contoare inteligente de măsurare a consumului de energie electrică.

 

Electrica şi-a bugetat un profit net individual de 195 milioane de lei pentru anul 2019, de la 298 milioane de lei în 2018, iar profitul net bugetat la nivel consolidat este de 121 milioane de lei, faţă de 230 milioane de lei anul trecut

×