x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CRIZA pieței petrolului: Prețuri NEGATIVE!

CRIZA pieței petrolului: Prețuri NEGATIVE!

de Dan Constantin    |    21 Apr 2020   •   09:47
CRIZA pieței petrolului: Prețuri NEGATIVE!
Sursa foto: pixabay.com

Situație greu de crezut pe piața petrolului.  West Texas Intermediate a cotat barilul la - 37 DOLARI. ADICĂ , PENTRU 159 LITRI, CUMPĂRĂTORUL PRIMEȘTE 37 DOLARI.

 Situația a apărut pentru că piața petrolului s-a gripat din cauza supraproducției și a ajungerii la saturație a capacităților de stocare. De la anul zero al industriei  petrolului, 1859, este pentru prima dată când pe piața  prețul intră în zona negativă. În ziua anterioară, prețul căzuse de la 24,59 la 2 dolari, continuând prăbușirea la minus 37 dolari barilul. În 2011, nivelul cotației era 114 dolari/baril.

Pentru a înțelege acest preț negativ, trebuie precizat că tranzacțiile pe piață sunt dominate în proporție de 99 la sută de tranzacții speculative futures, care vând o previziune de preț. Adică, traderul dispune de cantități de petrol pe care mizează să le vândă la un anumit preț peste trei luni. Dacă previziunea de preț scade vertiginos, el trebuie să scape cât mai repede de stocul cu preț în scădere și oferă cotații tot mai joase.Se ajunge, ca în situația inedită, pe piață, să ofere chiar o primă cumpărătorului, adică un preț negativ de cotație. 

  •  

×