x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza sanitară doboară cererea de gaze

Criza sanitară doboară cererea de gaze

de Adrian Stoica    |    01 Apr 2020   •   08:47
Criza sanitară doboară cererea de gaze
Sursa foto: ekipaj/Getty Images/iStockphoto

Criza generată de epidemia de coronavirus a dus la o scădere semnificativă a cererii de gaze pe piaţa internă. În condiţiile în care exista o supraofertă încă de dinainte de apariția pandemiei, cauzată de temperaturile ridicate înregistrate în sezonul rece, preţurile au început să scadă. Tendinţa a devenit evidentă încă de la începutul acestui an, iar scăderea şi mai accentuată în această perioadă, când multe firme şi-au suspendat activitatea, i-a obligat deja pe mulţi furnizori de gaze să accepte renegocierea contractelor cu prelungirea termenelor de plată și scăderea prețurilor. Ieftinirea gazelor naturale vine însă la pachet cu ieftinirea petrolului, care este prins într-un război al nervilor între Arabia Saudită şi Rusia.

Pe pieţele spot, acolo unde cantităţile de gaze naturale sunt tranzacţionate „pe loc” şi livrate către cumpărător imediat, prețurile medii ponderate pentru lunile ianuarie-martie au cunoscut în România o scădere continuă, de la 70,8 lei/MWh în ianuarie, la 66,4 lei/MWh în februarie, respectiv 59,6 lei/MWh în luna martie. Şi pe piaţa angro, unde cumpărătorii sunt marii consumatori, preţurile au fost în scădere. Astfel, pentru trimestrul al doilea din 2020, prețul mediu ponderat a fost de 59,66 lei/MWh, cu circa 15% mai mic față de prețul reglementat impus de ANRE pentru consumatorii casnici. În ceea ce priveşte următorul sezon rece, prețul mediu a fost de 74,3 lei/MWh, situându-se la un nivel de 62-65% din prețurile aceleiași perioade a anului gazier precedent (trim. IV 2019-trim I 2020), potrivit informaţiilor transmise de Bursa Română de Mărfuri.

 

În iulie dispar preţurile reglementate

De la 1 iulie, pentru consumatorii casnici nu vor mai exista preţuri reglementate de stat pentru gaze, după ce ele au fost re-reglementate prin celebra OUG 114/2018. Având în vedere evoluțiile de pe piața internațională, cât și de pe platformele de tranzacționare interne, scumpirea gazelor de la 1 iulie nu este justificată, iar marii producători şi distribuitori au dat asigurări că preţurile nu vor creşte în condiţiile actuale. Potrivit reprezentanţilor BRM, „tendința evident descendentă a prețurilor este o dovadă de reintrare în normalitate a pieței, odată cu apropierea termenului de anulare a prețurilor reglementate impuse prin OUG 114, începând cu luna iulie”.

 

Războiul preţurilor pe piaţa petrolului

Pandemia de coronavirus a lovit în plin şi piaţa internaţională a petrolului, care se confruntă şi ea, în această perioadă, cu o reducere puternică a vânzărilor. Scăderea cererii se suprapune însă peste un războiul al preţurilor tot mai acerb. Arabia Saudită a declanșat o luptă pentru dominarea industriei după prăbușirea alianței OPEC+, scăzând prețurile și anunțând o creștere masivă a producției. Acest atac multiplu asupra prețurilor a determinat o scădere-record pentru ultimii ani în ceea ce priveşte petrolul Brent, care a ajuns la 25 de dolari barilul, afectând puternic veniturile producătorilor de petrol. Practic, prețurile petrolului s-au redus la jumătate de la începutul anului. În condiţiile în care Moscova a refuzat să sprijine propunerea de reduce a producţiei OPEC+ cu 1,5 milioane barili pe zi, Arabia Saudită a răspuns dur, angajându-se să pompeze suplimentar pe piaţă 2,6 milioane de barili pe zi în aprilie.

Petrolul ieftineşte gazele

Chiar dacă petrolul saudit ieftin inundă Europa, Rusia poate rezista. Cu unele dintre cele mai mici costuri de producție din lume, un sistem de impozitare şi un curs de schimb flexibil, companiile rusești pot continua să pompeze, chiar și într-un scenariu de preț extrem de scăzut, potrivit analiștilor de la Bank of America Corp, citați de fortune.com. Ei estimează că Rusia poate asigura o producție durabilă până când petrolul va atinge 20 până la 15 dolari/baril. Totuşi, situația nu este deloc confortabilă pentru o țară unde hidrocarburile reprezintă mai mult de jumătate din exporturile totale, iar bugetul pentru acest an este construit la un curs de 42 dolari/baril. Pierderile Kremlinului sunt amplificate şi de ieftinirea exporturilor de gaze, pentru că stabilirea prețului se face după o formulă care include prețul petrolului

 

 

×