x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum am ajuns să băgăm în sobe lemn franțuzesc

Cum am ajuns să băgăm în sobe lemn franțuzesc

de Adrian Stoica    |    10 Noi 2020   •   10:04
Cum am ajuns să băgăm în sobe lemn franțuzesc

România a ajuns invadată de cherestea şi lemn de foc din Austria, Germania, Franţa, Cehia şi Bulgaria. La nivel european există un excedent de masă lemnoasă de 250.000-300.000 milioane de metri cubi provenit din doborâturi, în special. Chiar dacă nu este de aceeaşi calitate cu cel românesc, el ajunge la noi foarte ieftin, înlocuind astfel producţia internă.

Faptul că se vinde tot mai puţin lemn românesc creează probleme financiare tot mai mari proprietarilor de păduri. În România există circa 800.000 de proprietari, dar anul trecut ei au trimis la export doar 200.000 de metri cubi de lemn, în timp ce importurile au ajuns la 3,2 milioane de metri cubi, ne-a declarat Silviu Geană, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”. Pentru o imagine mai clară a diferenţei, importurile au intrat într-un cub cu laturra de 147 de metri, în timp ce exporturile, într-unul cu latura de doar 58 de metri.

Lemn de slabă calitate

Acest lemn ajunge foarte ieftin la noi datorită subvenţiilor pe care le acordă multe guverne pentru scoaterea doborâturilor din pădure. „Practic, aceste ţări sunt mai interesate de regenerarea naturală a pădurilor, aşa că acest lemn de slabă calitate şi, în multe cazuri infectat, ajunge în ţări precum România, la preţuri foarte mici. El nu vine ambalat, ceea ce atrage un mare risc de infectare a mediului”, spune liderul sindical, precizând că intervenţiile făcute la nivelul guvernului pentru blocarea acestor importuri au rămas fără niciun rezultat. 

Certificate fitosanitare în regulă

Totuşi, surse din mediul forestier au declarat pentru cotidianul Jurnalul că aceste importuri de lemn vin însoţite de certificate fitosanitare care atestă starea de sănătate a lemnului, aşa că ele nu pot fi oprite la graniţă. Pentru a verifica aceste importuri a fost sesizată şi Garda Forestieră, dar cotroalele au arătat că importurile sunt în regulă. Mai mult, odată cu venirea sezonului rece şi până în martie nu este o perioadă în care pot supravieţui în scoarţa copacilor dăunătorii. 

Zona de sud a României a fost luată în stăpânire de lemnul de foc din Bulgaria şi aceasta în condiţiile în care cel românesc s-a ieftinit cu 40-45% faţă de acum doi ani.   

80% din păduri sunt regenerate natural

În România 80% din păduri sunt regenerate natural, acest gen de pădure adaptându-se cel mai bine la schimbările climaterice. În Europa, mai puțin de jumătate din suprafețele de pădure recoltate sunt regenerate natural, în timp ce în România, peste 90% din suprafețe sunt regenerate natural, cu specii locale. De asemenea, doar 18% din pădurile Europei au vârsta peste 80 de ani, în timp ce în ţara noastră 31% din păduri au vârsta de peste 80 de ani. 

×