x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum se prezintă programul "Noua Casă" la o lună de la lansare

Cum se prezintă programul "Noua Casă" la o lună de la lansare

20 Oct 2020   •   13:35
Cum se prezintă programul "Noua Casă" la o lună de la lansare

Programul "Noua Casă", lansat pe 18 septembrie, au fost acordate deja 1.400 de credite, în valoare totală de 154 de milioane de lei. 

"O măsură care şi-a dovedit rolul anticiclic în economie este programul "Prima Casă", care a început în 2009. Acum s-a transformat, în funcţie şi de nevoile cetăţenilor, dar şi pe baza studiilor făcute de Guvern, în "Noua Casă". Din anul 2009 şi până în prezent 300.000 de români şi-au achiziţionat o locuinţă prin programul "Prima Casă", respectiv "Noua Casă". De la 18 septembrie până în prezent s-au acordat prin "Noua Casă" 1.400 de credite în valoare de 154 milioane de lei, ceea ce într-o lună de zile spunem noi că este foarte mult", a declarat Dumitru Nancu, director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.

În plus, garantarea de către stat a împrumuturilor ajută la dezvolarea sectorului de construcții. 

"Sunt programe care au rolul de a finanţa IMM-urile, de a debloca piaţa. De exemplu, la "Noua Casă" vă spuneam că 300.000 de credite au fost acordate prin acest program , garanţia statului a fost de 28 de miliarde de lei, credite acordate de bănci în valoare de 41 de miliarde de lei, iar garanţiile plătite de către stat sunt la o valoare de 0,19%, deci insignifiant. Aţi văzut că Guvernul foloseşte din ce în ce mai mult garanţia, pentru că are un rol multiplicator de 1 la 7, adică un leu investit în economie duce la alţi şapte lei. La programul "Noua Casă", pe lângă faptul că se construiesc noi locuinţe, avem şi o dezvoltare pe orizontală a industriei de construcţii", a spus reprezentantul FNGCIMM.

Sunt acordate două feluri de credite. Unele pentru locuințe noi, unde împrumuturile ajung la 140.000 de euro, cu avans de 15% și garanție din partea statului de 60%. Și mai sunt creditele sunt sub 70.000 de euro, unde avansul este de 5%, iar garanția statului este e 50%.

Pentru casele mai vechi de 5 ani condițiile sunt aceleași. 

×
Subiecte în articol: noua casa