x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum stabilești rezidența fiscală

Cum stabilești rezidența fiscală

de Valentin Gros2    |    16 Iun 2020   •   18:50
Cum stabilești rezidența fiscală
Sursa foto: Ingram Publishing/Getty Images/Ingram Publishing

Lipsești din România mai mult de jumătate din perioada unui an calendaristic? Poți stabili țara de rezidență fiscală din fața computerului. În acest scop, trebuie să descarci și să completezi un formular, urmând pașii indicați de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

 

Persoanele fizice care sosesc ori pleacă în sau din România pentru o perioadă ce depăşeşte în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, pot depune electronic chestionarele de stabilire a rezidenței fiscale, se arată într-un comunicat publicat de ANAF.

Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România (Z015) și Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România (Z017) sunt disponibile pe website-ul ANAF, secțiunea ”Servicii online”, rubrica ”Declarații electronice”. De aici, contribuabilii le pot descărca în computerele proprii, pentru a le completa.

Informații suplimentare cu privire la stabilirea rezidenței fiscale sunt publicate pe website-ul Agenției, secțiunea ”Asistență contribuabili”, rubrica ”Ghiduri curente”. Toate aceste informații sunt incluse în ”Ghidul privind rezidența fiscală a persoanelor fizice”. Materialul este publicat în format PDF, atât în limba română, cât și în limba engleză. 

 

 

După completare, chestionarele pot fi depuse, prin intermediul serviciului Spațiul Privat Virtual, aflat pe site-ul ANAF, ori prin serviciul de depunere online disponibil pe website-ul www.e-guvernare.ro.

 

 

Asistență telefonică

 

Contribuabilii beneficiază și de asistență telefonică privind modul de completare și depunere a chestionarelor. Acest lucru se poate face prin apelarea call-center-ului ANAF, la numărul de telefon +40314039160. Formularele pot fi depuse de contribuabilii persoane fizice și juridice și prin mijloace electronice de transmitere la distanță, prin intermediul Formularului de contact din cadrul serviciului Spaţiului Privat Virtual, în formate PDF, JPEG, TIFF sau într-o arhivă de tip ZIP, care nu poate depăşi 5 MB.

×
Subiecte în articol: rezidența fiscală