x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum vom trăi în 2021? Mihai Ionescu, Asociația Exportatorilor și Importatorilor:  „BNR să asigure o stabilitate  relativă a cursului de schimb”

Cum vom trăi în 2021? Mihai Ionescu, Asociația Exportatorilor și Importatorilor:  „BNR să asigure o stabilitate  relativă a cursului de schimb”

16 Oct 2020   •   08:01
Cum vom trăi în 2021? Mihai Ionescu, Asociația Exportatorilor și Importatorilor:  „BNR să asigure o stabilitate  relativă a cursului de schimb”

2021 va porni cu un mare handicap și anume pericolul ca în continuare să nu se mai organizeze târgurile și expozițiile internaționale, de unde exportatorii veneau cu comenzi. Aceste evenimente nu au mai avut loc în 2020, din cauza pandemiei, și practic companiile exportatoare au trăit din comenzile pe anul trecut. Consiliul de Export al României a pregătit, pentru primele patru luni din 2021, peste 40 de participări la târguri și expoziții, unde sperăm să recuperăm handicapul rezultat din lipsa de participare de anul acesta. 

Estimăm că vom încheia anul în curs cu un deficit al balanței comerciale în jur de 18 miliarde de euro și există riscul ca în 2021 să înregistrăm un nivel și mai mare. 

Ca puncte tari ale economiei, putem vorbi mai degrabă de niște atele pe care se pot sprijini firmele din comerțul exterior. Una dintre acestea ar fi Ordonanța de Urgență 130, care acordă IMM-urilor un sprijin total de un miliard de euro. Capitolul actului normativ privind granturi pentru investiții în valoare totală de 550 milioane de euro ar putea fi destinat producătorilor de mărfuri pe care România le importă în prezent. Aceștia ar putea să primească un punctaj suplimentar atunci când își depun proiectele pentru finanțare, pentru că activitatea lor contribuie la echilibrarea datelor macroeconomice. Scăzând importurile, vom reduce presiunea pe balanța comercială și, implicit, pe balanța de plăți, care generează datorii ce urmează să fie plătite de generațiile viitoare. Totodată, o mare speranță a exportatorilor este aceea ca BNR să asigure o stabilitate relativă a cursului de schimb, pentru ca planurile de afaceri să poată fi bine puse la punct.    

Mihai Ionescu, Asociația Exportatorilor și Importatorilor

×