x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum vom trăi în 2021? Aurelian Dochia, doctor în Economie:  „În 2021 sursele de finanțare vor fi mai greu accesibile”

Cum vom trăi în 2021? Aurelian Dochia, doctor în Economie:  „În 2021 sursele de finanțare vor fi mai greu accesibile”

16 Oct 2020   •   08:00
Cum vom trăi în 2021? Aurelian Dochia, doctor în Economie:  „În 2021 sursele de finanțare vor fi mai greu accesibile”

Pentru 2021 se așteaptă o revenire rapidă a economiei, se vorbește despre o evoluție în V. Eu cred că va exista o revenire, dar va fi una foarte lentă. Având în vedere cum se sfârșește 2020, riscul unui al doilea val al pandemiei poate fi luat în calcul. În acest context, unele măsuri folosite anul acesta pentru susținerea economiei, a companiilor, a salariaților, nu pot fi extinse la nesfârșit. Și astfel, în prima parte a anului viitor, putem asista la spargerea bulei alimentate de stat prin aceste măsuri. Prin urmare, este posibilă o creștere a șomajului sau mai bine zis o continuare a creșterii șomajului, care până acum a avut o evoluție rezonabilă, urcând la 5,4%, de la minime istorice, consemnate înainte de criza Covid-19. Și sectorul financiar ar întâmpina riscuri, într-o asemenea situație. Pe măsură ce companiile falimentează, va crește volumul creditelor care nu mai pot fi rambursate, deci băncile vor suferi. Mari implicații vor interveni și la bugetul public. În 2021 sursele de finanțare vor fi mai greu accesibile. 

Se discută revizuirea ratingului de țară și o trecere în categoria junk ar face ca dobânzile să crească. Nu știu dacă veniturile bugetare vor putea fi menținute și probabil cheltuielile bugetare vor trebui ajustate, ceea ce reprezintă o decizie politică grea. 

Pe plan extern, o accentuare a crizei este îngrijorătoare prin prăbușirea burselor din Europa și America. Ar fi un puternic semnal negativ pentru toate economiile, dar și la nivelul avuțiilor personale. Bursa de la București nu reprezintă foarte mult în termeni de modalitate de finanțare sau ca volum de tranzacționare, dar riscul ar consta în faptul că sentimentul de panică ar putea să se transmită și la noi.    

Aurelian Dochia, doctor în Economie

×