x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Deficitul bugetar a ajuns la 8% din PIB

Deficitul bugetar a ajuns la 8% din PIB

29 Dec 2020   •   13:03
Deficitul bugetar a ajuns la 8% din PIB

Deficitul bugetar se ridică la 84,05 miliarde de lei, respectiv 8% din PIB, în primele 11 luni ale acestui an, anunță Ministerul Finanțelor.

Creșterea acestuia, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară din 2019, este cauzată de evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie- noiembrie și a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada crizei, de 19,08 miliarde de lei, de creșterea cu 1,88 miliarde de lei a restituirilor de TVA, pentru susținerea lichidității în sectorul privat, și de bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,9 miliarde de lei.

Au crescut cheltuielile de investiții cu 8,02 miliarde de lei, față de aceeași perioadă a anului anterior, și plățile cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19, de circa 13,78 miliarde de lei.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 290,63 miliarde lei, în primele11 luni ale anului 2020, înregistrând un avans de 1,3 miliarde de lei peste nivelul în perioada corespunzătoare a anului trecut, respectiv o creștere de 0,4% din PIB.

Veniturile din economie au consemnat o scădere de 2,1%, cauzată de contracția încasărilor din TVA, impozit pe profit și accize. Volatilitatea crescută a încasărilor lunare, începând din martie, este explicată de facilitățile fiscale acordate.

Încasările din impozitul pe salarii și venit au înregistrat 22,04 milirde de lei, cu  4,5% mai mari. Cel mai mare aport l-au avut încasările din impozitul pe veniturile din pensii, din impozitul pe salarii și cele aferente Declarației unice.

Contribuțiile de asigurări au totalizat 101,45 miliarde de lei. Evoluția încasărilor din contribuții sociale a fost influențată de: prorogarea termenului de plată a obligațiilor fiscale declarate de către contribuabili, modificarea bazei de calcul a CAS și CASS datorată de salariații cu contract individual de muncă cu timp parțial și scutirea de la plată a contribuției asiguratorii în muncă pentru șomajul tehnic .

Încasările din impozitul pe profit au însumat 15,31 miliarde de lei, în scădere cu 8,7% față de anul trecut. Încasările din impozitul pe profit de la agenții economici s-au diminuat cu 4,4% , iar veniturile din impozitul pe profit de la băncile comerciale au scăzut cu 46,8%.

Evoluția negativă se explică prin contracția activității economice, amânarea achitării obligațiilor fiscale de către contribuabilii plătitori de impozit pe profit și de bonificațiile de 5% pentru marii contribuabili, respectiv 10% pentru contribuabilii mici și mijlocii, acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit.

Alte impozite pe venit, profit și câștiguri din capital de la persoane juridice au înregistrat 3,01 miliarde de lei, în scădere cu 16,2%. 

Încasările nete din TVA au înregistrat 53,44 miliarde de lei, în scădere cu 9,5%. Evoluția încasărilor din TVA a fost influențată negativ de: creșterea rambursărilor de TVA cu 10,8%, an/an ; prorogarea termenului de plată a obligațiilor fiscale declarate; evoluțiile nefavorabile din sectoarele economice începând cu luna martie.

Veniturile din accize au însumat 27,82 miliarde de lei, prezentând o scădere de 2,9%. Dinamica nefavorabilă este explicată de contracția încasărilor din accizele pentru produse energetice, de -14,1%, în special ca urmare a reducerii consumului de carburanți. Veniturile din accizele pentru produsele din tutun au consemnat un avans de 12,1%, susținută și de majorarea nivelului accizei la țigarete.

Veniturile din taxele pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități au înregistrat 3,38 miliarde de lei. 

Veniturile nefiscale au înregistrat 24,37 miliarde de lei și prezintă o creștere de 1,2% față de încasările din aceeași perioadă a anului trecut. 

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donații au totalizat 27,04 miliarde de lei, în creștere cu 33,1%.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 374,69 miliarde de lei au crectu cu 14,8%, ajungând la 35,7% din PIB.

Cheltuielile de personal au însumat 99,7 miliarde de lei, în creștere cu 7%, reflectându-se majorările salariale, îndemnizația de hrană. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 9,5% din PIB.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au fost 49,07 miliarde de lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile cu asistența socială au fost de 128,01 miliarde de lei în creștere cu 22,1%.

Cheltuielile cu subvențiile au fost de 6,7 miliarde de lei, cea mai mare parte dintre acestea fiind alocate către sectorul agricol și transporturi, respectiv subvenții pentru sprijinirea producătorilor agricoli, subvenții pentru transportul călătorilor.

Alte cheltuieli au fost de 7,3 miliarde de lei, reprezentând, în principal, sume aferente titlurilor de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, conform legislației în vigoare, burse pentru elevi și studenți, alte despăgubiri civile, precum și îndemnizații acordate părinților pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ.

Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 28,5 mld lei, cu 26,8% mai mari.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 41,2 miliarde de lei, în creștere cu 8,02 miliarde de lei.

Din bugetul Ministerului Afacerilor Interne s-au plătit 333,7 milioane lei pentru achiziționarea de produse - stocuri de urgență medicală, inclusiv scannere termice pentru combaterea răspândirii infecției cu coronavirusul SARS-COV-2.

Mediafax

×
Subiecte în articol: deficit bugetar