x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Digitalizarea încă se luptă cu ghişeele ANAF

Digitalizarea încă se luptă cu ghişeele ANAF

22 Ian 2021   •   09:12
Digitalizarea încă se luptă cu ghişeele ANAF

Informatizarea şi digitalizarea au fost laitmotivul multor discursuri venite dinspre zona guvernamentală în ultimul an. Autorităţile statului se îngrămădesc să ne anunţe, pline de emfază, că pandemia a fost pentru ele impulsul, catalizatorul de care aveau nevoie pentru a schimba relaţia dintre instituţiile statului şi cetăţean. Vârâţi în spatele ghişeelor şi înecaţi în vrafuri de hârtii, angajaţii statului şi-au dezvoltat, de-a lungul zecilor de ani de supremaţie funcţionărească, adevărate reflexe: te privesc superior, te privesc indiferent sau te privesc nervoşi. Dar, gata, statul la coadă în faţa ghişeelor este aproape istorie. Ultimii intraţi în galeria celor care au avut nevoie de descărcarea unui arc electric prin creştetul capului pentru a se apuca serios de digitalizare sunt cei de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), pentru care pixul şi coala A4 au fost stâlpii meseriei zeci de ani în ţara cu cea mai mare viteză a traficului de internet din Europa. Cel puţin aşa declara, zilele trecute, şefa ANAF, Mirela Călugăreanu, în faţa auditoriului unei conferinţe pe teme de fiscalitate. 

 

Pandemia a fost un catalizator care a accelerat procesul de digitalizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), însă acesta a fost pregătit încă dinainte de declanşarea pandemiei.

 

Mirela Călugăreanu, preşedinte ANAF

 

O vizită edificatoare

 

O vizită pe la sediile ANAF ne arată însă că instituţia mai are încă de muncit la acest capitol. Începutul de an vine, ca de obicei, cu obligaţia firmelor de a depune o serie de declaraţii şi formulare la ghişeele Fiscului. Formularele 094, 010, 091, 092 şi alte câteva, te costă încă timp să le depui, deşi de ani de zile semnătura electronică guvernează relaţia firmelor cu Fiscul. 

 

Răbdare, răbdare, răbdare

 

Şi ca treaba să fie cât mai românească, după ce stai răbdător la coadă în faţa ghişeului unde scrie că se depune Declaraţia 094, ajuns în faţa funcţionarului, ţi se spune, pe un ton neutru, că formularul se depune la ghişeul alăturat. Acolo scrie însă că se depun alte formulare. Contrariat, iei coada de la început, dar de data aceasta ceva mai nervos. 

 

Un anunţ întârziat

 

Declaraţia 094 pentru anul trecut se depune până pe data de 25 ianuarie. Abia zilele trecute ANAF a anunţat că pune, începând cu data de 20 ianuarie, la dispoziţia firmelor aplicaţia pentru completarea în format electronic a acestei declaraţii. Pentru cei mai mulţi dintre contribuabili a fost  însă prea târziu. Au depus-o deja la ghişeu.

×