x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Discuţiile dintre Romgaz şi ExxonMobil, amânate pentru 2021

Discuţiile dintre Romgaz şi ExxonMobil, amânate pentru 2021

de Adrian Stoica    |    28 Mai 2020   •   09:48
Discuţiile dintre Romgaz şi ExxonMobil, amânate pentru 2021
Sursa foto: pixabay.com

Discuțiile privind achiziția de către compania Romgaz a unei cote din participaţia gigantului american ExxonMobil în perimetrul offshore Neptun Deep au fost puse “pe hold” până anul viitor, a declarat ieri Adrian Volintiru, CEO Romgaz, în cadrul unei videoconferinţe. Criza generată de pandemia de coronavirus, precum și solicitările companiilor petroliere privind modificarea Legii offshore sunt motivele care au dus la această amânare, a explicat şeful Romgaz.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor a fost amânată, companiile care au în concesiune perimetre petroliere offshore cerând insistent, în ultima perioadă, modificarea prevederilor Legii offshore.

 

În ceea ce priveşte centrala pe gaze pe care compania o construieşte în judeţul Mureş, la Iernut, ea trebuie să fie funcţională la sfârşitul lunii decembrie, în prezent lucrările fiind realizate în proporţie de 90-92%, a mai precizat Adrian Volintiru.

 

Centrala de la Iernut ar fi trebuit dată în folosinţă la începutul anului 2020, conform contractului încheiat cu firmele Duro Felguera (Spania) şi Romelectro (România), dar au apărut întârzieri atât ca urmare a unor neînţelegeri între parteneri, cât şi a unei prevederi din OUG 114 privind majorarea salariilor în construcţii. Ulterior, întârzierea a fost generată de pandemia de Covid-19, deoarece pe şantier nu au putut lucra mai mult de 200-220 de persoane, în condiţiile în care frontul de lucru era pentru 700 de persoane, a mai spus reprezentantul Romgaz.

×
Subiecte în articol: romgaz exxonmobil