x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dragoș Frumosu îi cere demisia ministrului Muncii. Multe discriminări sociale cu privire la indemnizația de șomaj

Dragoș Frumosu îi cere demisia ministrului Muncii. Multe discriminări sociale cu privire la indemnizația de șomaj

20 Apr 2020   •   16:48
Dragoș Frumosu îi cere demisia ministrului Muncii. Multe discriminări sociale cu privire la indemnizația de șomaj

Președintele SindAlimenta, Dragoș Frumosu, a arătat mai multe discriminări sociale cu privire la indemnizația de șomaj. Acesta îi cere demisia ministrului Muncii, Violeta Alexandru!

  • Mari discriminări sociale create de prevederile Ordonanţei nr. 32/2020, cu privire la indemnizaţia de şomaj;
  • Ministrul Muncii şi Preşedintele ANOFM, deşi cunoşteau situaţia şi au promis îndreptarea ei, nu au modificat Ordonanţa;
  • Demisia de onoare a celor doi înalti demnitari se justifică în condiţiile în care sume de bani din bugetul statului sunt irosite cu bună ştiinţă, probabil pentru functionarii de rang înalt sau în scopul protejării membrilor de partid.
  • În acest timp, milioane de romani, inclusiv pensionarii, îşi drămuiesc banii de la o zi la alta.

 

În timp ce milioane de români sunt afectaţi de criza economică, bâlbele unui guvern incapabil să înţeleagă realitatea, amplifică efectele ei prin măsuri luate fără consultări, dictate doar de propriul interes.

Acelaşi guvern ne demonstrează că solidaritatea socială pe care o invocă cu orice prilej, este doar o mascaradă. Ultimul exemplu în acest sens a fost oferit de ministrul Finantelor şi Primul ministru, în disputa legată de solidaritatea angajaţiilor statului cu cei din mediul privat.

Aducem în atenţia opiniei publice şi a instituţiilor statului cu drept de decizie că bugetul pierde sume mari de bani, inclusiv din plata şomajului tehnic, odată cu emiterea Ordonanţei 30/2020, care ulterior, a fost modificata prin Ordonanţa 32/2020. Printre modificările şi completările aduse s-au stabilit şi criteriile care să permită unei persoane să beneficieze de şomajul tehnic, în condiţiile în care aceasta are mai multe contracte de muncă cu timp partial. Spre surprindere, există mulţi angajaţi care primesc atât salariu, cât şi indemnizaţia de somaj tehnic, aceasta fiind în majoritatea situaţiilor calculata la nivelul salariului mediu pe economie.

Astfel, articolul XI, alineatul (2) se modifică şi are următorul cuprins:

"(2) De prevederile alin.1(şomaj tehnic) beneficiază salariaţii angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parţial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgenţă decretate, conform unei declaraţii pe propria răspundere a angajatorului."

Tot la articolul XI, după alineatul (8) se introduc cinci noi alineate, alineatele (9) - (13). Subliniem alin (9) si (10) care au următorul cuprins:

"(9) În situaţia în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă din care cel puţin un contract cu normă întreagă este activ pe perioada instituirii stării de urgenţă, acesta nu beneficiază de indemnizaţia prevăzută la alin. (1).

(10) În situaţia în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă şi toate sunt suspendate ca urmare a instituirii stării de urgenţă, acesta beneficiază de indemnizaţia prevăzută la alin. (1) aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.

Astfel, conf. alin (9), este exclus din cauza numai angajatul care are un contract de munca cu norma intreaga; acesta nu primeste indemnizatia de somaj tehnic. Angajatii cu mai multe contracte de muncă cu timp parţial, pot beneficia de ajutor de şomaj tehnic daca unul dintre ele a fost suspendat. Astfel persoana în cauză poate să încaseze un venit substantial rezultat din indemnizatia de somaj si salariile aferente celorlalte contracte cu timp partial, ramase in vigoare.

Astfel, consideram că situaţia este creată cu bună ştiinţă, favorizand evident, unele categorii de angajaţi şi în special, pe cei ai statului, mulţi dintre funcţionarii de rang înalt avand pe lângă funcţia de bază pentru care sunt remuneraţi, indemnizatii din diverse Consilii de Administraţie sau din diverse proiecte cu timp parţial de lucru derulate pe fonduri europene, iar sumele încasate sunt consistente.

Situaţia a fost adusă la cunoştiinţă de către mine, în calitate de preşedinte  al Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară-SINDALIMENTA atât doamnei ministru al Muncii, Violeta Alexandru , cât şi preşedintelui ANOFM în urmă cu mai bine de două săptămâni, dar cu toate promisiunile ambilor privind modificarea, ordonanţa a rămas neschimbată.  

În urma discuţiei telefonice pe care am avut-o cu ambii decidenţi mentionaţi, şi în care le-am explicat grava eroare comisă, d-na ministru Violeta Alexandru a recunoscut greşeala şi a promis că va îndrepta rapid lucrurile, fapt confirmat şi de preşedinele ANOFM.

Totul s-a rezumat numai la promisiuni pentru că legislaţia nu a fost modificată nici acum, dupa ce au trecut şi 2-3 şedinţe de Guvern în care s-au luat decizii importante.

În tot acest timp, angajatii din industria alimentară sau dintr-o alta ramură privată din economia românească, care sunt nevoiţi să lucreze la foc continuu, fiind expuşi inclusiv riscului de îmbolnăvire,  încasează  pe lună 1.700-1.800 lei. Din pacate pentru ei guvernul nu are ochi.

Este o risipă mare de bani şi o lipsa de respect şi solidaritate, iar lipsa de reacţie a doamnei ministru Violeta Alexandru, după ce şi-a recunoscut greşeala, ne face să credem că se doreşte protejarea unei categorii de angajaţi apropiati partidului din care face parte. O categorie de personal angajat pe criterii politice, pile, relaţii, şi cunoştiinţe, lipită de sacul cu bani, care de cele mai multe ori înseamnă bugetul de stat.

Având în vedere refuzul de a modifica legislaţia pentru a instaura dreptatea sociala de care cu toţii avem nevoie în aceste momente, în numele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară - SINDALIMENTA şi al românilor care în aceste momente suferă, vă solicit doamna ministru, dumneavoastră şi preşedintelui ANOFM, DEMISIILE DE ONOARE.

Speram ca măcar de această dată să nu-i dezamăgiţi pe românii care în procent de 70% trăiesc din salariul minim pe economie, pe pensionarii care întotdeauna reprezintă categoria sacrificată în favoarea celor cu pensii nesimţite, sau pe toţi cei transformaţi în sclavii ţărilor în care i-aţi trimis la muncă fără a vă asigura că acolo beneficia de o protecţie reală, atât medicală, cât şi socială. Ei sunt acei românii cărora toate guvernele, inclusive cel din care dumneavoastră face parte, le-au cerut să facă sacrificii, spunându-le că ’’altfel nu se poate’’.

×
Subiecte în articol: Dragoş Frumosu