x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie După bula din eoliene, investitorii se îngrămădesc acum la microhidrocentrale

După bula din eoliene, investitorii se îngrămădesc acum la microhidrocentrale

de Daniel Ionaşcu    |    31 Iul 2011   •   13:06
După bula din eoliene, investitorii se îngrămădesc acum la microhidrocentrale

Obligativitatea Romaniei ca un procent de 33% din productia sa de electricitate sa fie atinsa din surse verzi incepe sa atraga investitori sI in domeniul hidro pe partea de microhidrocentrale, dupa ce sectorul eolian a fost deja luat cu asalt si s-a ajuns la suprasaturatie, cu proiecte totalizand 30.000 MW, aproape dublu fata de capacitatea sistemului energetic national.

Compania Rott Energy SRL planuieste realizarea unui portofoliu de 25 de microhidrocentrale, totalizand 40 MW, scrie Hydro World. Rott a anuntat ca lucreaza cu consultantii de la PricewaterhouseCoopers pentru atragerea de fonduri europene pe doua proiecte, unul de 1,7 MW sI altul de 2 MW, pentru care deja are autorizatii. Centrala de 1,7 MW va fi realizata la Alba sI va avea doua turbine Pelton. Compania estimeaza ca va produce anual 8.035 MWh si va necesita o investitie de 3,2 milioane de euro (4,6 milioane de dolari). Directorul general Octavian Manastireanu a declarat ca Rott cauta un partener de investitii cu experienta in hidroenergie sI care sa poata asigura finantare. Rott propune sa acorde partenerilor intre 50% sI 100%.

De asemena, dezvoltatorul SC Hidro Este SRL lucreaza la un numar de patru mici proiecte in tara noastra. Compania planuieste realizarea proiectelor Pascoaia 1, 2 si 3 pe raul Pascoaia, din judetul Valcea si Priboiasa 1, pe raul Priboiasa, din acelasi judet.
Constructia va costa 38,2 milioane de lei (13,2 milioane de dolari) iar echiparea alti 27,6 milioane de lei (9,6 milioane de dolari). Suma include turbinele, generatoarele, transformatoarele si sistemele de control SCADA.

Razgandirile Romaniei
Romania si-a luat angajamentul in fata Uniunii Europene de a privatiza 150 de microhidrocentrale. Acestea au fost plimbate intre Hidroelectrica si Electrica pana sa ajunga din nou la prima dintre ele. Pana in 2008 fusesera privatizate 87 de unitati, pe care s-au incasat circa 60 de milioane de euro. Din 2009, noul director Mihai David a blocat privatizarile, considerand ca este o greseala strategica pentru Hidroelectrica sa isi vanda din active si sa-si creeze singura concurenta in piata. Veniturile din vanzarea unui MWh produs in microhidrocentrale pot fi si de trei ori mai mari decat in cazul unui MWh realizat in hidrocentrale mari, precum Portile de Fier, deoarece acestea primesc certificatele verzi primite in schimbul electricitatii curate. Legea 220/2008 stipuleaza ca se acorda 3 certificate verzi pe fiecare MWh produs intr-o microhidrocentrala noua si 2 certificate in cazul uneia retehnologizate. Pentru cele care nu sunt modernizate se acorda doar un certificat. Pretul acestuia variaza pe bursa de energie OPCOM intre 27 si 55 de euro, astfel ca se pot incasa teoretic 180-200 de euro pe un MWh in microhidrocentrale noi sau 90 in cele vechi nemodernizate. Pretul mediu pe OPCOM a fost anul trecut de 37 euro/MWh.
Mihai David dorea in 2009 sa inglobeze toate microhidrocentralele intr-o companie, pe care sa o listeze apoi cu 20% pe Bursa de Valori Bucuresti. Fondul Proprietatea ar fi trebuit sa aiba actiuni proportional cu detinerea la Hidroelectrica, respectiv, 20% din titluri. Insa urmatorul ministru al Economiei, Ion Ariton, a reiterat optiunea privatizarii. Potrivit site-ului Hidroelectrica, la 31 decembrie 2010, compania avea 23 de centrale cu o putere intre 4 si 10 MWh si 139 centrale cu puteri sub 4 MW.

Statele austric si ceh, atrase de “mierea' de la noi
In mod surprinzator, statul austriac este, prin compania Wienstrom GmbH, cel mai mare cumparator de microhidrocentrale din tara noastra, cu un total de 27 de unitati achizitionate. ホn luna ianuarie 2009, Wienstrom cumparase 5 microhidrocentrale, in vreme ce alte 17 din bazinele raurilor Moldova, Dorna, Gurghiu, Oltet, Negrisoara, cu o putere instalata totala de 10,58 MW fiind cumparat in iunie 2008. De asemenea, in martie 2008, a preluat inca 5 in bazinul Raului Ilfov, din judetul Dambovita.

ホn decembrie 2010, grupul CEZ in Romania anunta preluarea pachetului integral de actiuni la compania TMK Hydroenergy Power, urmand o perioada de finalizare a tranzactiei si indeplinire a demersurilor legale de preluare. La inceputul lunii iunie, toate aceste conditii au fost indeplinite, TMK Hydroenergy Power devenind parte a Grupului CEZ. Compania detine, asadar, patru microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si patru lacuri de acumulare cu baraje (Trei Ape, Gozna, Valiug, Secu). Capacitatea totala instalata a acestora este de 18 MW. Tranzactia a fost evaluata la 19,8 milioane de euro, iar CEZ a anuntat ca va mai investi inca 30 de milioane de euro in modernizarea acestora.

×