x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia lumii a crescut pentru a două lună la rând, în august

Economia lumii a crescut pentru a două lună la rând, în august

03 Sep 2020   •   22:30
Economia lumii a crescut pentru a două lună la rând, în august

Statisticile indică creșterea economiei mondiale pentru a doua lună la rând în august, cu un ritm în accelerare spre maximul din martie 2019. Se confirmă scenariul relansării în V, arată o analiză a lui Andrei Rădulescu Director Analiză Macroecnomică, Banca Transilvania.

Markit Economics a comunicat joi datele privind evoluția indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucrătoare și sectorul de servicii din economia mondială în august și primele opt luni ale anului curent.

Estimați împreună cu JPMorgan, acești indicatori reflectă dinamica comenzilor noi, producției, locurilor de muncă și prețurilor în principalele ramuri ale economiei, cu mențiunea că pragul de 50 puncte separă creșterea de scădere.

Statisticile indică creșterea economiei mondiale pentru a doua lună la rând în august, cu un ritm în accelerare (spre maximul din martie 2019). Se confirmă scenariul relansării în V, într-o evoluție determinată de eliminarea graduală a restricțiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare și resimțirea mix-ului relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare (programe cu volum cumulat în convergență spre nivelul de 20 trilioane de dolari).

Astfel, indicatorul PMI din industria prelucrătoare a urcat cu un ritm lunar de 1,2 puncte la 51,8 puncte în august, cel mai ridicat nivel din octombrie 2018.

Creșterea comenzilor noi și producției (spre maximele din semestrul I 2018) influențată de redinamizarea comerțului internațional exprimă premise de continuare a procesului de relansare post-pandemie în industria prelucrătoare pe termen scurt.

Pe de altă parte, companiile din industria prelucrătoare au continuat să reducă locurile de muncă în august, expresie a implementării de măsuri de ajustare, după evoluția nefavorabilă a afacerilor în semestrul I.

Totodată, ameliorarea înregistrată la nivelul ramurilor bunuri intermediare și bunuri de capital (indicatorii PMI la maximele din ultimii ani) indică intrarea în ciclul economic post-pandemie.

Analiza pe țări evidențiază dinamica industriei prelucrătoare în China, SUA, Germania, Marea Britanie, India și Brazilia în luna august. La polul opus, industria a scăzut în Japonia, Mexic, Filipine și Vietnam luna trecută.

De asemenea, sectorul de servicii (cel mai afectat de incidența crizei sanitare și măsurile introduse în primăvară pentru contracararea acesteia) a crescut pentru a doua lună consecutiv în august: indicatorul PMI în urcare cu 1,3 puncte lună/lună la 51,9 puncte, cel mai ridicat nivel din ianuarie.

Se evidențiază accelerarea comenzilor noi, dar și revenirea pe creștere a componentei locuri de muncă, aspecte care confirmă poziționarea la începutul unui nou ciclu economic.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucrătoare și sectorul de servicii) a crescut cu 1,4 puncte lună/lună la 52,4 puncte în august, cel mai ridicat nivel din martie 2019.

Accelerarea comenzilor noi, precum și nivelul ridicat al componentei perspective de evoluție pe termen scurt exprimă premise de continuare a procesului de relansare post-pandemie în economia mondială.

Din perspectiva sub-sectorială cele mai bune evoluții au fost înregistrate de serviciile financiare, bunurile de consum și bunurile intermediare. Pe de altă parte, serviciile de consum au scăzut în luna august.

Analiza pe țări evidențiază creșterea economică în accelerare (conform indicatorilor PMI Compozit) din SUA și China (primele două economii ale lumii).

De asemenea, economiile Zonei Euro, Marii Britanii, Braziliei și Rusiei au crescut în luna august.

Pe de altă parte, economiile Japoniei, Indiei, Australiei și Kazahstanului au scăzut luna trecută (indicatorul PMI Compozit sub pragul de 50 puncte).

În scenariul macroeconomic central al Fondului Monetar Internațional (FMI) economia mondială s-ar putea ajusta cu 4,9% an/an în 2020, o redinamizare la 5,4% an/an fiind prognozată pentru 2021.

Conform acestui scenariu PIB-ul țărilor dezvoltate s-ar putea diminua cu 8% an/an în 2020, dar o redinamizare la 4,8% an/an este previzionată pentru 2021.

Pentru statele emergente și în dezvoltare FMI prognozează declinul PIB-ului cu 3% an/an în 2020, urmat de creștere cu 5,9% an/an în 2021.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: economia lumii