x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia mondială va crește cu 4,5% în 2021. Care vor fi cele mai afectate țări

Economia mondială va crește cu 4,5% în 2021. Care vor fi cele mai afectate țări

11 Ian 2021   •   13:13
Economia mondială va crește cu 4,5% în 2021. Care vor fi cele mai afectate țări

Economia mondială își va reveni mai repede decât se aștepta, după declinul înregistrat 2020, din cauza răspândirii infecției cu noul coronavirus, potrivit raportului PwC Global Economic Watch 2021.

Se estimează astfel o creștere de 4,5%, ajungându-se la nivelul anterior pandemiei, însă revenirea va fi neuniformă, în funcție de țări, sectoare economice și venituri ale populației. Totodată, ieșirea din criză va depinde de reușita campaniilor de vaccinare anti COVID-19 și de condițiile financiare ale fiecărui stat. 

"Previziunile optimiste la nivel global dau încredere că recuperarea pierderilor suferite în ultimul an se va face mai rapid decât se credea la începutul pandemiei. România urmează tendinţa globală, având în vedere că estimările Comisiei Naţionale de Prognoză indică o creştere de 4,5% în acest an, după declinul de 4,2% din 2020. Sunt veşti bune pentru mediul de afaceri care va avea nevoie, totuşi, în continuare de sprijinul guvernamental. Pe măsură ce pandemia va fi controlată prin vaccinare, ar fi bine ca guvernul să ia măsuri pentru o creştere durabilă, cu accent pe investiţii şi crearea de locuri de muncă. La rândul lor, companiile trebuie să se concentreze pe strategii de dezvoltare şi investiţii, inclusiv în forţa de muncă, pentru a face faţă atât problemelor cauzate de pandemie, cât şi schimbărilor de durată pe care aceasta le-a impus deja în economie şi în societate", a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner PwC România.

Mai multe economii avansate, precum Franța, Spania, Marea Britanie, Germania, vor fi în continuare afectate, motiv pentru care producția va fi scăzută și va crește șomajul. În schimb, China are un avans mai mare decât înaintea pandemiei. Totodată, Italia ar putea reveni în clubul ţărilor cu PIB de peste 2.000 de miliarde de dolari.

Pentru statele din emisfera nordică vor urma încă 6 luni de probleme deoarece se află în perioadă de iarnă și primăvară, motiv pentru care vor exista în continuare restricții. Acesta este motivul pentru care vor înregistra în continuare un declin economic, în primul semestru al anului. Totuși, campaniile de vaccinare abia au început și este de așteptat ca în a doua parte a anului, circa 2/3 din populație să fie deja imunizată. 

Un accent important, în această perioadă, se va pune pe protecția mediului.
"Valoarea emisiunilor globale de obligaţiuni verzi ar putea depăşi pentru prima dată 500 de miliarde de dolari, având în vedere creşterea apetitului investitorilor pentru fondurile de mediu, social şi de guvernanţă (ESG). Fondurile destinate ESG ar putea ajunge astfel la o pondere de până la 57% din totalul fondurilor mutuale europene, până în 2025. Obligaţiunile verzi sunt utilizate pentru finanţarea directă a proiectelor de mediu şi reprezintă în prezent mai puţin de 5% din piaţa mondială de venituri fixe", se rată în raport.

Preţul mediu anual al petrolului se va situa sub 60 dolari pe baril, dar va creşte în a doua jumătate a anului.  




 

×
Subiecte în articol: economia globală criza