x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Elena Udrea vrea o naţionalizare mică

Elena Udrea vrea o naţionalizare mică

30 Ian 2011   •   19:19
Elena Udrea vrea o naţionalizare mică
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

149055-bi-20101215144313014.jpgDacă în anii ’90 proprietatea era un "moft" pentru care statul încă plăteşte cu vârf şi îndesat la CEDO, ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, crede că exact o naţionalizare lipseşte acum turismului românesc.

Structurile de cazare cumpărate ieftin, nefolosite în scop turistic şi în care nu s-a investit ar trebui naţionalizate, nu expropriate la preţul pieţei, a declarat Elena Udrea sâmbătă la Ma­maia. "Ar trebui să se naţionalizeze structurile care se află în proprietatea unora, care le-au cumpărat pe nimic şi nu le folosesc în scop tu­ris­tic", a spus ea, citată de Mediafax. Doamna mi­nistru a argumentat că, la o expropriere, cei care deţin imobilele le-ar ceda statului la preţul pieţei, în condiţiile în care n-ar fi reuşit să le vândă unor investitori privaţi, din cauza crizei. "Spun asta pentru că ministerul deţine hoteluri pe care de trei ori am încercat să le vindem şi nu am reuşit", a mai spus ea. Adică, mai pe ro­mâneşte, statul nu şi le-ar putea permite, dar ar vrea să le ia cam pe nimic. Şi vrea să "cureţe" şi plajele cu ajutorul Legii exproprierilor. "Există proprietari privaţi pe suprafeţe de plajă, lucru posibil printr-un abuz al autorităţilor locale. Tot ce poţi să faci este să-i expropriezi pe aceia. Si­gur că nu o să le plătesc contravaloarea lu­cră­rilor celor care-şi permit astăzi să construiască, în ciuda a ceea ce am stabilit", a mai spus Udrea.

Ea a mai adăugat că vede "luminiţa de la ca­pă­tul tunelului" în turismul românesc, după ce în 2010 a avut loc o creştere cu 5,8% a nu­mă­­rului de turişti. Dar nu şi pe litoral. Parte­ne­ria­tele cu tur-operatorul german TUI şi cu alte fir­me din domeniu vor creşte numărul străinilor ca­re vin pe litoralul românesc, speră Udrea. Nu­­mai că nu totul este aşa de roz, iar şansele ca lu­­crurile să se îndrepte pe litoral nu sunt foarte mari. Ministrul a dat vina pe autorităţile locale: după 20 de ani, ministerul să rezolve ceea ce au ­încurcat acestea. "Nu putem lăsa la bunul plac al unui primar modul cum se dezvoltă o sta­ţiu­ne. Acest lucru este vizibil dacă ne uităm cum se construieşte astăzi pe litoral. Primarul ar putea să se întrebe de ce se construieşte pe pla­ja de la Mamaia. În condiţiile în care noi ve­nim să demolăm construcţiile ilegale, iar iarna se construieşte la loc, nu putem vorbi despre par­­teneriat cu autorităţile locale", a spus minis­trul.

Udrea a amintit de proiectul de lege a tu­ris­mu­lui, pe care de peste un an ministerul se "chi­nuieş­te" să îl finalizeze. Ministerul vrea să de­li­miteze care staţiuni sunt pentru odihnă şi care pentru viaţa de noapte. De asemenea, vrea să treacă plajele în administrarea hotelierilor.

 

Credite preferenţiale în turism
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, intenţionează să propună băncilor să acorde "credite preferenţiale" pentru inves­ti­ţiile în turism. "Anul acesta am reuşit să obţinem o extindere a unei hotărâri de guvern şi cine investeşte în turism minimum 5 milioane de euro primeşte jumătate de la stat. Suma este mare, este o schemă de ajutor care se adresează investiţiilor mari", a spus Udrea.
Ea le-a propus tur-operatorilor prezenţi la forum să organizeze o întâlnire cu "câteva bănci" şi să găsească o modalitate prin care să poată obţine sprijinul acestora pentru anumite credite preferenţiale pentru cei care fac investiţii în turism.

Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, a declarat şi el că hotelierii au o mare pro­blemă, pentru că băncile nu au produse turistice. "Simţim nevoia unor programe, cum e cre­ditul agricol, de exemplu." Asociaţia, care reprezintă interesele hotelierilor din staţiune, susţine că evaziunea pe litoral ar trebui căutată "în zona de terase şi plaje", nu la unităţile de cazare. "99% din hotelierii de pe litoral nu fac cazări la negru. Să căutăm eva­ziunea în zona de terase şi plaje. De aceea insist ca plajele să treacă în administrarea ho­telie­rilor", a declarat sâmbătă preşedintele asociaţiei, Nicolae Bucovală. El a mai spus că profi­tu­rile hotelierilor nu ajung să acopere activităţile curente, precum igie­nizarea hotelurilor şi plata angajaţilor.
De asemenea, staţiunile de pe litoral ar trebui deschise etapizat şi dă exemplu Costineştiul, o staţiune pentru tineri, care nu ar trebui deschisă la 1 mai, pentru că elevii şi studenţii intră în vacanţă abia în iunie.

×
Subiecte în articol: economia