x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Erste Group a avut un profit operațional de aproape 3 miliarde de euro în 2019

Erste Group a avut un profit operațional de aproape 3 miliarde de euro în 2019

28 Feb 2020   •   11:46
Erste Group a avut un profit operațional de aproape 3 miliarde de euro în 2019

Grupul bancar Erste, cel mai mare din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat o creştere de 8,7% a profitului operaţional, ajungând la 2,97 miliarde de euro în 2019.

„Profitul operaţional de aproape 3 miliarde de euro, în creştere semnificativă de 8,7 la sută, confirmă că Erste Group este fundamental într-o formă foarte bună. Fapt destul de rar întâlnit în rândul celorlalte bănci europene în momentul de faţă. Avem astfel o bază solidă pe care să construim creşterea viitoare”, spune Bernhard Spalt, CEO al Erste Group Bank.

„Prin subsidiarele noastre, activăm în regiunea cu cea mai dinamică dezvoltare din Europa. Economiile ţărilor din Europa Centrală şi de Est raportează o creştere de peste două ori mai mare decât media zonei euro. Important de subliniat că această evoluţie este generată în special de consumul intern, susţinut de ratele scăzute ale şomajului şi creşterea reală a salariilor. Având în vedere parcursul stabil al regiunii, dar şi dimensiunea francizei noastre şi forţa brandului, am obţinut o creştere de 7% atât la depozite, cât şi la credite. Venitul nostru operaţional s-a majorat de două ori mai rapid decât costurile, cu creşteri pe toate categoriile de venituri. Mediul de risc benign ne-a ajutat să îmbunătăţim în continuare rata creditelor neperformante, până la 2,5 la sută, ceea ce reflectă situaţia foarte bună a activelor noastre. Suntem mulţumiţi de nivelul de lichiditate şi capitalizare: indicele capitalului comun de rang 1 este de 13,7 la sută, confortabil peste cerinţele de reglementare. Vrem să împărţim rezultatul bun din 2019 cu acţionarii noştri şi, prin urmare, la adunarea generală anuală vom propune creşterea dividendului la 1,50 euro pe acţiune”, mai spune Spalt, care l-a înlocuit recent pe Andreas Treichl la şefia Erste.

Venitul net din dobânzi a crescut, mai ales în Republica Cehă, dar şi în România şi Ungaria, ajungând la 4.746,8 mil. euro.

Per ansamblu, profitul operaţional s-a majorat la 2.972,7 mil. euro. Raportul cost/venit s-a îmbunătăţit la 59%.

Datorită alocării nete de provizioane în Austria şi Slovacia, atât pe segmentul clienţilor de retail, cât şi pe cel al companiilor, rezultatul din deprecierea activelor financiare s-a situat la -39,2 mil. euro, sau, ajustat pentru alocările nete de provizioane pentru angajamente şi garanţii acordate, la 7 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienţi (eliberări nete de 59,3 mil. euro, -3 puncte de bază). Impactul pozitiv s-a datorat venitului semnificativ obţinut din recuperarea creditelor deja scoase din bilanţ, în principal în Republica Cehă, Ungaria şi România, precum şi din eliberarea de provizioane pentru angajamente şi garanţii acordate în Austria Republica Cehă şi România. Rata creditelor neperformante calculată la valoare brută s-a îmbunătăţit din nou la 2,5%. Rata de acoperire a creditelor neperformante a fost de 77,1%.

Poziţia „alte rezultate operaţionale” s-a situat la -628,2 mil. euro (-304,5 mil. euro). Deterioarea acestui indicator s-a datorat unui provizion în valoare de 153,3 mil. euro constituit pentru pierderile preconizate ca urmare a unei hotărâri a Înaltei Curţi de Justiţie din România în legătură cu activitatea unei subsidiare locale, precum şi ca urmare a ajustării pentru deprecierea fondului comercial în Slovacia, în valoare de 165,0 mil. euro. Acest indicator include şi cheltuielile cu contribuţiile anuale la fondurile de rezoluţie care au crescut, în special în Republica Cehă, la 75,3 mil. euro (70,3 mil. euro). Taxele pe operaţiunile bancare au crescut până la 128,0 mil. euro (112,2 mil. euro), incluzând aici o taxă bancară din România în valoare de 11,0 mil. euro de plătit pentru prima oară în anul de raportare.

Erste Group se aşteaptă la o creştere de 4-6% a creditării nete. În pofida ratelor negative ale dobânzilor din zona euro, dar sprijinit de creşteri moderate ale dobânzilor pe termen scurt în Republica Cehă şi Ungaria, venitul net din dobânzi ar urma astfel să crească în continuare în 2020. Venitul net din taxe şi comisioane, a doua componentă-cheie, este, de asemenea, aşteptat să crească. La fel ca în 2019, un impact pozitiv va veni din administrarea de active, brokerajul de asigurări şi serviciile de plată. Majoritatea celorlalte componente de venit vor fi stabile, în general. Luând în calcul performanţa din 2019, venitul net din tranzacţionare şi rezultatele obţinute din reevaluarea la valoarea justă ar urma să fie mai mici. Venitul operaţional ar urma să crească în continuare în 2020. Cheltuielile operaţionale sunt estimate să crească în 2020, parţial ca urmare a creşterilor salariale anticipate pe toate pieţele principale ale Erste Group.

Mediafax

×
Subiecte în articol: erste bank