x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Eurostat: Inflaţia în zona euro a încetinit la 0,7% în octombrie

Eurostat: Inflaţia în zona euro a încetinit la 0,7% în octombrie

31 Oct 2019   •   13:15
Eurostat: Inflaţia în zona euro a încetinit la 0,7% în octombrie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit la 0,7% în octombrie, de la 0,8% în luna precedentă, arată o estimare preliminară publicată joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), în linie cu estimările analiştilor.

Conform acestor cifre, inflaţia din zona euro este departe de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Reducerea inflaţiei în zona euro în octombrie se explică în principal prin evoluţia preţurilor la energie, care au înregistrat o scădere de 3,2%, după un declin de 1,8% luna precedentă, în timp ce preţurile la alimente, băuturi şi ţigări au urcat cu 1,6%, similar cu nivelul din septembrie, scrie Agerpres

În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a menţinut la 1,2% în octombrie, la fel cu nivelul înregistrat luna precedentă. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de Banca Centrală Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Estimarea publicată joi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, precum şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie date publicităţii în data de 15 noiembrie.

Anterior, Eurostat a informat că rata anuală a inflaţiei în septembrie s-a situat la 0,8% în zona euro şi la 1,2% în Uniunea Europeană, iar România, Slovacia şi Ungaria au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE. 

×
Subiecte în articol: inflaţie