x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Firma lui Ghiţă, încă un contract cu statul înainte de insolvenţă

Firma lui Ghiţă, încă un contract cu statul înainte de insolvenţă

de Cristian Anton    |    29 Mar 2017   •   09:28
Firma lui Ghiţă, încă un contract cu statul înainte de insolvenţă
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Administraţia Naţională Apele Române (ANAR), instituţie din cadrul Ministerului Mediului, a atribuit un contract de un milion de lei firmei Ymens Teamnet SRL cu două zile înainte ca asociatul acesteia, Teamnet International SA, să anunţe intrarea în insolvenţă. Societatea înfiinţată de fugarul Sebastian Ghiţă câştigase şi în ianuarie un contract de şase milioane de lei, de la BNR. Anterior, Ymens Teamnet primea contracte de peste trei milioane de euro într-un singur an.

 

Cel oferit de ANAR se referă la achiziţia a opt servere tip Blade, un storage şi un şasiu necesare pentru virtualizarea serverelor critice din Infrastructura Sistemului Informatic ANAR (Serverele WIMS, Server Economic, Dispecer, Hidrolog, Antivirus, Intralegis). Înţelegerea în valoare de 997.800 lei, fără TVA, a fost încheiată în urma unei licitaţii la care Ymens Teamnet SRL Bucureşti a fost singura participant, într-o zi de vineri, 17 martie a.c. Luni, 20 martie, Teamnet International anunţa că a depus cerere de intrare în insolvenţă, la Tribunalul Prahova.

 

30 de lei a acceptat firma lui Ghiţă să scadă din valoarea maximă. Suficient pentru a primi contractul de la ANAR

 

Statul român, asociat cu Ghiţă

În ianuarie 2017, Ymens Teamnet SRL primea şi de la Banca Naţională a României (BNR) un contract de şase milioane de lei, pentru furnizarea de echipamente IT. BNR a transmis că nu a văzut nimic în neregulă în faptul că întemeietorul firmei, Sebastian Ghiţă, a fugit din ţară pentru a scăpa de arest, apreciind că prezenţa unor asociaţi precum International Finance Corporation (instituţie din cadrul Băncii Mondiale) şi Black Sea Trade and Development Bank (bancă regională, la care este asociat şi statul român) oferă suficientă încredere.

Ymens Teamnet SRL a primit într-un singur an, în 2015, contracte în valoare de peste trei milioane de euro cu statul: 1,8 milioane de euro de la Inspecţia Muncii, un milion de euro de la Consiliul Judeţean Călăraşi şi 216.000 euro de la ANAF.

În insolvenţă, cu profituri considerabile

Ymens Teamnet a raportat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 66 milioane de lei şi un profit net de 5,3 milioane lei, dar şi datorii de 1,9 milioane lei. La rândul său, asociatul Teamnet International SRL a declarat afaceri de 316 milioane lei şi profit de 4,7 milioane lei, cu datorii de 255 milioane lei. Teamnet International a anunţat intrarea în insolvenţă pentru a se susţine mai departe ca business şi pentru a onora angajamentele faţă de clienţi. În ianuarie, Bogdan Padiu, cel care a preluat, scriptic, afacerile lui Sebastian Ghiţă, spunea că va da în judecată pe oricine va mai spune că Teamnet International ar putea intra în insolvenţă.

 

Teamnet şi cardul de sănătate

O altă coincidenţă face ca Teamnet International să intre în insolvenţă imediat după ce Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că va introduce un nou card de identitate, care să preia inclusiv informaţiile de pe cardul de sănătate, care ar urma să fie, astfel, desfiinţat. Asta după ce, în toamna lui 2016, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) atribuia Teamnet un contract de 3,9 milioane de euro pentru mentenanţa unui sistem recunoscut pentru faptul că stă mai mult blocat decât funcţionează.   

Sute de milioane de euro de la stat

Teamnet a primit în ultimii zece ani contracte de sute de milioane de euro de la stat, prin instituţii precum ANAF, APIA, ANOFM, Ministerul Apărării, Ministerul Agriculturii, MAI, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătăţii, Primăria Municipiului Bucureşti etc. Potrivit variantei oficiale, fostul deputat Sebastian Ghiţă a părăsit grupul Teamnet în anul 2012, când l-a cedat partenerului său Bogdan Padiu. Procurorii DNA spun însă că fugarul Ghiţă a controlat şi după acel moment firmele care au continuat să primească bani de la stat. De altfel, în ultimul dosar deschis pe numele fostului parlamentar, Padiu este şi el acuzat de complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, precum şi de constituirea unui grup infracţional organizat.    

 

Sebastian Ghiţă a dispărut pe 21 decembrie 2016 şi se află acum pe lista Interpol a celor mai căutaţi infractori. Fostul deputat, arestat în lipsă, este anchetat de DNA în cinci dosare

×
Subiecte în articol: Teamnet International SA Ploieşti