x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Firmele pot depune declarația privind beneficiarii reali până la 1 octombrie

Firmele pot depune declarația privind beneficiarii reali până la 1 octombrie

13 Sep 2021   •   18:00
Firmele pot depune declarația privind beneficiarii reali până la 1 octombrie
Sursa foto: Agerpres

La data de 1 octombrie se împlinește termenul de depunere a declarației anuale privind beneficiarii reali ai persoanelor juridice supuse obligației de înregistrare în registrul comerțului, anunță Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Declarația privind beneficiarii reali poate avea formă de înscris sub semnătură privată ori formă electronică şi poate fi transmisă la oficiul registrului comerțului prin mijloace electronice, cu semnătură electronică, sau prin servicii de poștă şi curier.

În contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, în vederea evitării aglomerării ghișeelor, instituția recomandă ca transmiterea cererilor de depunere a declarațiilor privind beneficiarii reali să se facă în principal prin portalul de servicii al ONRC. De asemenea, declarațiile se pot depune prin e-mail sau prin corespondență (poștă/curier).

Declarația anuală privind beneficiarii reali se poate depune și personal la oficiul registrului comerțului de pe lângă tribunalul unde persoana juridică are sediul social, în spații special amenajate în acest sens.

Nerespectarea de către reprezentantul legal al persoanelor juridice a obligației de depunere a declarației privind datele de identificare ale beneficiarilor reali constituie contravenție se sancționează cu amendă; dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancțiunii contravenționale reprezentantul persoanei juridice nu depune declarația privind datele de identificare ale beneficiarilor reali, tribunalul va putea pronunța dizolvarea societății.

Noțiunea de „beneficiar real” a revenit în atenția contribuabililor odată cu transpunerea în legislația românească a două directive europene privind prevenirea și combaterea spălării banilor, care, împreună, au luat forma Legii nr. 129/2019. Termenul este definit în sensul societăților prevăzute de Legea Societăților nr. 31/1990, ca persoana sau persoanele fizice care dețin în mod direct sau indirect, cel puțin 25% din participațiile unei persoane juridice, ori care asigură conducerea persoanei juridice, în lipsa îndeplinirii participației de mai sus.

În baza aceleiași legi a fost constituit Registrul Beneficiarilor Reali ai societăților, care permite autorităților competente de supraveghere și control, precum și entităților raportoare care aplică măsurile de cunoaștere a clientelei, să acceseze informații corecte și complete despre beneficiarii reali ai persoanelor juridice înregistrate în România.

Mediafax

×
Subiecte în articol: beneficiar real