x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Florin Cîțu, explicații despre rectificarea bugetară: PIB-ul a crescut în valoarea nominală

Florin Cîțu, explicații despre rectificarea bugetară: PIB-ul a crescut în valoarea nominală

14 Aug 2021   •   15:30
Florin Cîțu, explicații despre rectificarea bugetară: PIB-ul a crescut în valoarea nominală
Sursa foto: marcociannarel/Getty Images/iStockphoto

Premierul Florin Cîțu a vorbit, sâmbătă, despre rectificarea bugetară spunând că prin această măsură PIB-ul a crescut în valoare nominală. Creșterea reală la finalul anului va fi mai mare cu aproape 3%.

El a explicat cifrele contradictorii din documentele prezentate de Guvern.

„Prin această rectificare bugetară PIB-ul a crescut în valoare nominală și am văzut că au fost comentarii cum de crește deficitul bugetar pe cash, dar scade deficitul bugetar în procente. De aici apare diferența: pentru că PIB-ul nominal crește. Avem un PIB nominal mai mare, iar creșterea reală la finalul anului, estimată acum de cei de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză este de 7% față de 4,3% cât era la bugetul inițial”, a spus premierul Florin Cîțu.

Totodată, există creșteri la capitolele câștig salarial mediu brut și deficit.

„Câștigul salarial mediu brut este de 5.520 acum față de 5.380 în proiecție inițială. Deficitul crește în sumă absolută de la 80 de miliarde de lei la 83,7 miliarde de lei, aceasta reprezentând 7,13% din PIB. Deci deficitul inițial la începutul anului era 7,16%, se reduce foarte puțin la 7,13% din PIB, deși crește în valoare absolută”, a precizat Florin Cîțu.

Declarațiile au fost făcute la Palatul Victoria.

Mediafax

×
Subiecte în articol: florin citu PIB rectificare bugetara