x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI s-ar putea întoarce în România. Decizia a fost examinată la Bruxelles

FMI s-ar putea întoarce în România. Decizia a fost examinată la Bruxelles

25 Mai 2021   •   12:17
FMI s-ar putea întoarce în România. Decizia a fost examinată la Bruxelles

Fondul Monetar Internaţional (FMI) s-ar putea reîntoarce în România, dar nu ca finanţator, ci ca „supervizor“ al împrumutului de 16 mld. euro pe care România îl va primi de la Comisia Europeană în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, relatează Ziarul Financiar.

Ipoteza este examinată la Bruxelles, motivul fiind faptul că România are deficite enor­me şi cineva trebuie să se asigure că este capabilă să ramburseze împrumutul.

Un astfel de calcul ar putea explica motivul pentru care guver­nul a dublat proiectul PNRR cu o promisiune de reforme cu implicaţii majore, care seamănă izbitor cu angajamentele pe care România şi le lua, în trecut, faţă de FMI. Surse apro­piate dosarului spun că angaja­men­tele au fost cerute de Comisie pentru a crea spaţiu fiscal care să facă posibilă rambursarea banilor.

Documentul citat propune majorarea vârstei de pensionare prin corelarea vârstei de pensionare cu speranţa de viaţă (75 de ani) până în 2035. De asemenea, nişele fiscale ar urma să fie eliminate, numărul de bunuri cu TVA redusă va fi limitat, iar impozitul pe proprietate va creşte – acestea sunt doar câteva din prevederile documentului, în 9 puncte.

„Decizia de majorare a vârstei de pensionare reprezintă o suprataxare pentru că vei ieşi la pensie, la cine ştie câţi ani, şi nu vei mai putea să-ţi recuperezi contribuţia de 40 de ani la bugetul de pensii“, comentează economistul Claudiu Vuţă.

O eventuală implicare a FMI în PNRR nu-i miră pe oamenii de afaceri.

„Este probabilă apariţia unui mecanism în care să fie implicat FMI. Va trebui, până la urmă, să existe cineva care să urmărească dacă putem rambursa împrumutul“, comentează Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Sursa: Mediafax

×