x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fond de solidaritate pentru achiziţia de locuinţe

Fond de solidaritate pentru achiziţia de locuinţe

de Adrian Stoica    |    15 Iul 2020   •   10:43
Fond de solidaritate pentru achiziţia de locuinţe

Companiile profitabile ar putea fi obligate să aloce un procent din profiturile lor pentru constituirea Fondului de Solidaritate “Locuinţe pentru tineri români”.  Propunerea se regăseşte într-un proiect de lege iniţiat de 12 parlamentari ai Partidul Puterii Umaniste şi PSD, care a fost înregistrat la Senat.

 

Proiectul se adresează tinerilor sub 35 de ani, căsătoriţi, care pot să-şi achiziţioneze o locuinţă în rate, dar nu au posibilitatea de a achita avansul la credit. Alocarea sumelor pentru solicitanţi ar urma să se facă în baza unui algoritm în care “existenţa unui copil sau a unei sarcini în evoluţie va avea o pondere importantă, iar familiile cu minimum doi copii vor avea prioritate. De asemenea, prioritate vor avea şi tinerele familii care se stabilesc în mediul rural şi în care cel puţin unul dintre membri este medic, profesor, agronom, zootehnist sau absolvent de instituit teologic. 

Vor vira 1% din profit

La crearea acestui fond ar urma să contribuie firmele cu un profit brut de peste 1.000.000 de lei anual. Contribuţia respectivelor firme va fi de 1% din profit, iar sumele virate fondului de solidaritate vor fi deductibile. Fondul va fi gestionat de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Suma maximă care va putea fi contractată sub formă de avans de către cei care vor să-şi cumpere locuinţe prin acest sistem nu va putea fi mai mare de 15.000 de euro. 

 

Sumele primite de la Fondul de Solidaritate “Locuinţe pentru tineri români” vor fi returnate eşalonat, pe o perioadă de 10 ani şi cu o perioadă de graţie de şase ani. Ratele lunare nu vor putea depăşi 1/3 din veniturile familiei.
 

×