x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fonduri UE pentru integrarea romilor

Fonduri UE pentru integrarea romilor

13 Oct 2010   •   00:00

Într-o Uniune Europeană bazată pe unitate şi solidaritate este "inacceptabil" faptul că cetăţenii europeni de etnie romă nu au aceleaşi oportunităţi ca restul cetăţenilor europeni, a declarat ieri Laszlo Andor, Comisarul european pentru Ocupare, Afaceri sociale şi Inclu­ziune. "Europa este una dintre cele mai bogate regiuni ale lumii şi, totuşi, mulţi dintre tinerii şi copiii romi cresc în ghetouri. Aceşti oameni au aceleaşi vise şi speranţe ca restul cetăţenilor din UE, dar nu au aceleaşi oportunităţi ca alţii", a comentat Laszlo Andor, adăugând că acesta este şi "un fenomen extrem de dăunător din punct de vedere economic şi social". El a adăugat că multe dintre domeniile în care este nevoie de măsuri sunt de competenţă naţională, dar a adăugat că, în pofida acestui fapt, UE va oferi un sprijin vital. "Unul dintre instrumentele cheie în acest sens va fi Strategia 2020. Ea conţine o dimensiune socială puternică mai ales în ceea ce priveşte creşterea locurilor de muncă şi combaterea sărăciei", a spus el. Comi­sarul european pentru Ocupare, Afaceri Sociale şi Incluziune, Laszlo Andor, a deschis ieri conferinţa "Contribuţia fondurilor europene la integrarea populaţiei romă", organizată de Comisia Europeană.

Uniunea Europeană acordă finanţare ne­rambursabilă României prin cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Re­sur­selor Umane valoarea totală a celor peste 6.000 de proiecte depuse în ultimii trei ani, în sumă de circa 8 miliarde de euro.

Programul abordează integrat problema resurselor umane şi doar două direcţii au ca ţintă populaţia romă. Prin intermediul PSDRU se derulează 31 de proiecte, cu o valoare totală de circa 100 de milioane de euro. De la începutul anului au fost semnate contracte în valoare de 234 de milioane de lei, aproape egal cu suma alocată în ultimii doi ani. Cele 31 de proiecte au ca grup-ţintă circa 100.000 de persoane - elevi cu risc de părăsire timpurie a şcolii şi părinţii acestora, persoane care au părăsit şcoala înaintea obţinerii competenţelor şi cunoştinţelor de bază necesare integrării pe piaţa muncii, persoane care trăiesc în comunităţi izolate, asistenţi comunitari, lucrători sociali, mediatori familiali, persoane aflate în detenţie, tineri care părăsesc sistemul ins­ti­tu­ţionalizat de protecţie a copilului, personal al autorităţilor publice centrale şi locale, şomeri, romi practicanţi ai meseriilor tradiţionale, femei de etnie romă etc.

×
Subiecte în articol: economic