x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fondurile de pensii ar putea cumpăra şi mall-uri

Fondurile de pensii ar putea cumpăra şi mall-uri

de Daniela Ivan    |    22 Iun 2017   •   11:15
Fondurile de pensii ar putea cumpăra şi mall-uri
Sursa foto: Nick_Thompson/Getty Images/iStockphoto

Banii adunaţi în pilonul doi ar putea ajunge pe piaţa imobiliară. Fondurile de pensii ar putea să investească în mall-uri sau în clădiri de birouri în loc să bage banii strânşi de la salariaţi numai în titluri de stat. Se întâmplă acest lucru în toate ţările din UE, dar, în România, legislaţia trebuie schimbată ca să permită acest lucru.

Randamentele fondurilor de pensii sunt în picaj după ce dobânzile la depozite s-au apropiat de zero şi mai mult de jumătate din active sunt plasate în titluri de stat. În schimb, imobiliarele aduc încă profituri bune, în jur de 5-7%, pe an.

 “Statul ar trebui să modifice legea astfel încât fondurile de pensii să investească câteva procente în imobiliare”, a declarat Silvana Badea, şeful Departamentului de Investiţii al firmei de consultanţă imobiliară JLL România, într-o conferinţă de presă. Ea a explicat că randamentele la birouri ajung la circa 7,5% pe an, la birouri este de 7,5% brut pe an, iar la industrial este 8,75%.

“Şi mie mi-ar conveni să oblig pe cineva să mă împrumute la 2% că e bond, e de stat şi oblig nişte bani colectaţi de la populaţia ţării să vină înapoi la mine prin aceste bonduri pe care le plătesc tot din banii contribuabilului”

Silvana Badea, şeful Departamentului de Investiţii al firmei de consultanţă imobiliară JLL România

Şi “imobiliarele” ar fi în avantaj

Dacă fondurile de pensii româneşti ar investi în real estate ar crea o piaţă, o cerere pe nişte active solide şi cu risc redus care ar putea să ne protejeze de nişte fluctuaţii datorate mişcărilor din afara ţării.

"Dacă se întâmplă ceva în Europa, şi am văzut lucrurile astea întâmplându-se, toţi investitorii străini vor fugi. Primul lucru pe care îl vor face, vor fugi dinspre regiunile limitrofe, inclusiv România”, spune oficialul JLL România.

×
Subiecte în articol: fond de pensii mall