x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fondurile de pensii private au depășit contextul pandemic din 2020

Fondurile de pensii private au depășit contextul pandemic din 2020

25 Ian 2021   •   10:57
Fondurile de pensii private au depășit contextul pandemic din 2020

Pensiile private obligatorii (Pilonul II) au realizat în 2020 un randament mediu de 6,19%, de trei ori mai ridicat decât rata inflației de anul trecut. În termeni monetari înseamnă că fondurile de Pilon II au produs în 2020 un câștig net pentru participanți de 900 milioane de euro, anunță APAPR.

Pe întreaga perioadă de funcționare (2008-2020), Pilonul II a înregistrat un randament mediu anual de 8,17% (față de o inflație medie anuală de 2,97%), însemnând un câștig net pentru participanți de peste 3,5 miliarde de euro, scrie Mediafax

Pilonul II administrează în prezent active nete de peste 75 mld. lei (15,4 mld. euro) în numele a 7,6 milioane de participanți, iar fondurile au făcut deja plăți de 397 mil. lei către 46.000 de beneficiari (participanți și moștenitori ai acestora). În acest moment, peste 1 milion de români (adică 1 din 7) au acumulat mai mult de 20.000 lei în contul lor personal din Pilonul II.

Comparând performanța investițională a Pilonului II pe toată durata sa de funcționare cu inflația corespunzătoare, precum și cu acumularea într-un depozit bancar sau cu investiția în euro, calculele realizate de APAPR arată că în 13 ani de funcționare Pilonul II a realizat pentru români câștiguri financiare net superioare inflației și acumulării în depozite bancare în lei (de aproape 3 ori) ori cumpărării de euro (de 4,5 ori).

Pentru „românul mediu” care câștigă salariul mediu pe economie și a cotizat lună de lună pe toată existența Pilonului II (152 de luni), contribuțiile brute virate în Pilonul II au însumat 16.998 lei. Peste aceste contribuții, participarea la Pilonul II i-a adus acestuia un câștig mediu net de 5.510 lei, față de 1.937 lei (cât ar fi însemnat indexarea contribuțiilor cu inflația corespunzătoare), 1.864 lei (cât ar fi însemnat depunerea lunară a sumelor în depozite bancare în lei, cu dobândă cu capitalizare) sau 1.222 lei (cât ar fi reprezentat câștigul din cumpărarea lunară de euro și actualizarea sumei la finele perioadei).

Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, „piața pensiilor private a reușit să facă față provocărilor generate de criza COVID-19 punând în evidență capacitatea sistemului de pensii private de a obține profit pentru participanți, chiar și în condiții adverse. Reziliența sistemului în perioadă de criză este determinată atât de calitatea gestionării fondurilor de pensii, de optimizarea portofoliilor de investiții, cât și de activitatea de reglementare și supraveghere.”

Și Pilonul III (pensiile private facultative) a înregistrat în 2020 rezultate pozitive, cu un randament mediu de 4,64%, ajungând la 527.000 de participanți și active nete de peste 2,9 miliarde lei în administrare. Pe toată durata de funcționare, aproape 14 ani, fondurile de pensii facultative au realizat un randament mediu anual de 5,97%. În această perioadă, fondurile facultative au realizat plăți totale către beneficiari în valoare de 323 mil. lei, pentru 47.700 de cazuri de plată.

 

×
Subiecte în articol: pensii private