x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fraţii Micula îşi lichidează afacerile de pe litoral

Fraţii Micula îşi lichidează afacerile de pe litoral

de Cristian Anton    |    22 Iul 2019   •   11:52
Fraţii Micula îşi lichidează afacerile de pe litoral
Sursa foto: SIMION MECHNO/ROMPRES/

Miliardarii Ioan şi Viorel Micula îşi lichidează în mod accelerat afacerile de pe litoral, 6 din cele 12 hoteluri pe care le deţin în Constanţa fiind deja înstrăinate în ultimele luni. În prezent, controversaţii afacerişti au scos la vânzare încă două hoteluri, amplasate în Mamaia. Fraţii Micula au obţinut deja câteva milioane de euro din vânzarea hotelurilor care au şi jumătate de secol vechime, în condiţiile în care toate cele 12 au fost cumpărate în 2002, de la statul român, cu doar 500.000 de euro bucata.

 

Fraţii Micula au scos la vânzare hotelurile de două stele Naţional şi Unirea din Mamaia, la şapte milioane de euro fiecare. Hotelul Naţional are 10 etaje şi 160 de camere, cu un teren aferent de 5.577 de metri pătraţi, în timp ce Hotelul Unirea are 11 etaje şi 176 de camere, precum şi un teren aferent de 2.918 metri pătraţi. În iulie 2017, ambele hoteluri au fost închise de Ministerul Turismului, în urma reclamaţiilor primite de la turişti. Protecţia Consumatorilor a găsit saltele pătate şi mucegăite, mobilier rupt, televizoare fără semnal la cablu, în general condiţii mizerabile chiar şi după standardele anilor ’70, când aceste hoteluri au fost renovate ultima oară. Fraţii Micula au fost amendaţi atunci cu 100.000 de lei. Afaceriştii bihoreni mai au în Mamaia şi Hotelul Patria, singurul de trei stele din portofoliul lor şi la care nu vor încă să renunţe.

Eoliene, fotbal şi hoteluri

Firmele fraţilor Micula au scăpat deja de 6 din cele 12 hoteluri pe care le aveau pe litoral, majoritatea în staţiunile Neptun şi Olimp. La începutul lunii iulie, Terra Estival 2002 SA a vândut complexul Caraiman din Neptun cu 1,5 milioane de euro către Baron Service SRL, deţinută de Donchi Pufleni şi Ştefan Tudor. Cei doi au mai multe afaceri cu eoliene şi imobiliare, dar au mai derulat afaceri în turism. Hotelul Royal din Constanţa le-a fost confiscat de Marfin Bank, iar în 2018 au vândut Hotelul Mercur Bucharest Unirii către polonezii de la Orbis cu 11,3 milioane de euro. Donchi Pufleni a fost patronul echipei Săgeata Năvodari, care a activat şi în Liga I.

 

Planurile lui Murad

La sfârşitul lui iunie, Hotel Club Estival 2002 SA a vândut către Perla Majestic SA complexul Craiova din Olimp cu 1,6 milioane de euro. Perla Majestic SA este deţinută de Mohammad Murad, cel mai important hotelier de la malul mării, care, anterior, cumpărase şi Hotelul Clăbucet, din Neptun, tot de la o firmă a fraţilor Micula, cu circa un million de euro. În iunie 2018, Murad achiziţionase Hotelul Prahova din Neptun, confiscat de ANAF de la fraţii Micula, pentru neplata datoriilor la stat.

 

Hotelul Craiova va face parte alături de Majestic şi celebrele Amfiteatru, Panoramic şi Belvedere dintr-un complex hotelier all inclusive de patru stele care va fi deschis în Olimp în vara anului 2020, după investiţii de 40 de milioane de euro.

Tot în iunie 2018, fraţii Micula au rămas şi fără Hotelul Romanţa din Neptun, de asemenea confiscat de ANAF şi vândut către Ion Dumitrache, milionarul constănţean nedezlipit de afacerile lui Felix Stroe, liderul PSD Constanţa. În fine, în martie 2019, gemenii Micula au vândut cu 2 milioane de euro Hotelul Slatina din Olimp către MW Import Export SRL, firmă deţinută de afaceristul Mircea Marian Zoltan, care mai deţine hotelul de trei stele Holiday Olimp.

Îmbogăţiţi de Agathon

Fraţii Micula au încasat până acum din vânzarea a patru hoteluri 5,1 milioane de euro, dar suma finală va fi probabil mult mai mare, mai ales dacă vor găsi cumpărători şi pentru unităţile din Mamaia, mult mai valoroase decât cele din sudul litoralului. O afacere excelentă pentru controversaţii afacerişti, din moment ce, în anul 2002, au dat 6 milioane de euro pe toate cele 12 hoteluri. Un deceniu şi jumătate mai târziu, fără nicio investiţie şi cu banii scoşi de mult din exploatarea lor, acestea valorau de patru ori mai mult. Ministrul Turismului de atunci, Dan Matei Agathon, a considerat atunci a fi o afacere foarte bună pentru statul român vânzarea unui hotel cu 500.000 de euro.

25.000.000 de euro valorau în 2017 cele 12 hoteluri de pe litoral, în bilanţurile contabile

Între timp, turismul desfăşurat de fraţii Micula pe litoral a devenit un etalon pentru serviciile şi condiţiile de cea mai proastă calitate, dar hotelurile vechi şi de 50-60 de ani, cu mobilier neschimbat din anii’ 70, au fost mereu pline, datorită preţurilor foarte mici. Protecţia Consumatorilor sau Ministerul Turismului au amendat şi închis hoteluri în fiecare vară, turiştii făceau pur şi simplu grevă din cauza condiţiile mizerabile, firmele au înregistrat din 2002 până în prezent pierderi pe linie, dar milionarii Micula au continuat, imperturbabili, să facă bani pe litoral. 

 

Micula bagă România în faliment

Fraţii Micula ar putea băga România în faliment, în urma unei decizii a Tribunalului Uniunii Europene de pe 18 iunie 2019 într-un litigiu al acestora cu statul român. „Ar exista posibilitatea extrem de gravă a activării clauzelor de cross-default pe toate împrumuturile suverane – putând atrage astfel intrarea în default a României. De altfel, riscul de executare silită va putea apărea şi în România, întrucât în dosarul de contestaţie la executare nr. 15755/3/2014 instanţa a dispus repunerea pe rol şi a acordat termen pentru 4 septembrie 2019”, arată un document prezentat în ultima şedinţă de Guvern. România a fost obligată la plata unor despăgubiri de 250 de milioane de euro către companiile fraţilor Micula.

 

Fraţii Micula îşi vând pe bani grei afacerile din staţiunile constănţene, după ce au stors cât au putut din pomana primită de la stat

 

 

×