x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Furtul din TVA loveşte unde doare mai rău: pensii şi salariul minim

Furtul din TVA loveşte unde doare mai rău: pensii şi salariul minim

de Adrian Stoica    |    25 Ian 2021   •   08:15
Furtul din TVA loveşte unde doare mai rău: pensii şi salariul minim
Sursa foto: pixabay.com

România a început să fiarbă. Avem ziua şi protestele la uşile ministerelor. Sindicatele sunt nemulţumite de cei 40 de lei cu care Guvernul a plusat la creşterea salariului minim net pe economie, iar îngheţarea pensiilor i-a enervat pe vârstnici, care spun că se simt jigniţi de modul în care îi tratează Puterea. Nici mămicile nu au vreun motiv de bucurie după ce Executivul le-a spus că majorarea alocaţiilor pentru copii va fi mai mică decât cea promisă anul trecut. De partea cealaltă, mediul privat autohton este într-o continuă agonie de aproape un an, după ce ajutorul promis de guvern a fost mai mult unul mimat.

 

O analiză recentă realizată de agenţia de rating Moody's arăta că guvernul liberal condus de Ludovic Orban a acordat economiei, în 2020, cel mai redus sprijin dintre țările din Europa Centrală și de Est, aproximativ 4% din PIB, ceea ce ne-a plasat chiar şi sub Bulgaria. Nu sunt bani, este răspunsul rostogolit de miniştrii cabinetului, în frunte cu premierul Cîţu, când sunt luaţi la întrebări. Este însă mai uşor să spui “n-am” decât să te apuci serios de treabă şi să vezi că evaziunea fiscală este la cote alarmante.

 

Miliarde din TVA pierdute

 

La nivelul anului 2018 România a pierdut circa 6,6 miliarde de euro din TVA, potrivit Comisiei Europene, în condiţiile în care încasările la bugetul general consolidat al statului au fost de 59,6 miliarde de lei. La un curs mediu de 4,6535 lei/euro, încasările au fost de 12,8 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că pierderea din cauza necolectării a fost de circa 50% din valoarea colectată. În 2020, suma încasată din TVA a fost în primele 11 luni, în termeni nominali, de 54 miliarde de lei (circa 11 miliarde de euro), potrivit execuţiei bugetare. Suma reprezintă o scădere a încasărilor din TVA de aproximativ 17% comparativ cu perioada similară din 2019, când a fost de 65,4 miliarde de lei (13,78 miliarde de euro). Chiar şi în condiţiile în care scăderea încasărilor a fost generată de căderea economică, concomitent cu creşterea returnărilor de TVA, sumele ne arată că necolectarea TVA este încă la un nivel foarte mare.

 

ANAF promite schimbarea

 

Specialiştii în fiscalitate susţin că situaţia se va schimba radical după ce ANAF va implementa sistemul SAF-T, acest soft permiţând statului să crească încasările din TVA cu circa un miliard de euro. Dezvoltarea noului sistem informatic se va face până în iulie 2021. Până la sfârşitul lunii februarie sunt programate consultări între Ministerul Finanţelor şi ANAF cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, dezvoltatori de software de contabilitate şi CECCAR, pentru asigurarea unei înţelegeri comune a modului de implementare a sistemului.

 

 

SAF-T este un standard internaţional pentru schimbul electronic de date contabile între companii şi autorităţile fiscale sau auditorii externi ce va permite Fiscului să nu mai vină la firme pentru a cere informaţii.

×
Subiecte în articol: anaf