x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Harta imobiliară. Chirii și prețuri în București

Harta imobiliară. Chirii și prețuri în București

de Dan Straut    |    23 Iun 2020   •   13:04
Harta imobiliară. Chirii și prețuri în București

Ca în orice capitală, și în București fiecare metru pătrat locuibil contează. La închiriere, tarifele pe o lună oscilează între 5,5 euro/mp în cartierele cu densitate ridicată de locuințe (numite „cartiere-dormitor”) și 17,5 euro/mp în nord. La vânzare/cumpărare, prețurile oscilează între 1.000 de euro/mp în zone precum Giulești, Rahova sau Popești-Leordeni și 3.000-4.500 de euro/mp în cartierele ultracentrale.

 

Media generală a chiriilor este, în București, de 9,5 euro/mp pe lună, iar media prețurilor cerute la vânzare este de 1.736 de euro/mp, reiese din studiul „Bucharest Living Report 2020”, publicat de compania de consultanță financiară JLL România. Interesant este că, în capitala României, rata de proprietate (ponderea deținătorilor care locuiesc în propriile case) este de 96%, în timp ce - spre exemplu - la Viena este de doar 20,4% și la Praga este de 39,7%.

 

Randamente între 5% și 7%

 

Randamentul investițiilor în proprietăți rezidențiale noi din București variază între 5% și 7%, cele mai bune niveluri, de 6,5%, fiind înregistrate la apartamentele aflate mai departe de centrul orașului. Adică „în cartierele cu densitate mai mare, precum Dristor-Vitan, Berceni, Rahova, Crângași”, notează autorii studiului JLL.

 

Îmbunătățirea infrastructurii orașului este cel mai important factor de creștere a ofertei de locuințe, atât la vânzări, cât și la chirii.

 

Chiriile și prețurile luate în calcul reprezintă media pieței din fiecare cartier. Studiul vizează locuințele dezvoltate după anul 2000

 

Sursa: JLL Bucharest Living Report 2020

×