x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie IATA cere Guvernului să salveze companiile aviatice

IATA cere Guvernului să salveze companiile aviatice

de Valentin Gros    |    29 Iul 2020   •   12:44
IATA cere Guvernului să salveze companiile aviatice

Transporturile aeriene din România acuză din plin șocul pandemiei. Specialiștii organizației internaționale de profil solicită Guvernului să urgenteze procedurile pentru acordarea ajutoarelor de stat. Cabinetul Orban a lansat noi promisiuni, după o întâlnire cu șefii companiilor din domeniu. Alte state europene au trecut deja la acțiune.

 

Veniturile generate de firmele aeriene pe piața românească vor scădea anul acesta cu 1,4 miliarde de dolari comparativ cu 2019, în timp ce numărul de pasageri va coborî cu aproape 60%, ca urmare a colapsului provocat de criza COVID-19, estimează Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA).

Oficialii organizației au solicitat autorităților de la București să acționeze rapid pentru a sprijini această industrie.

„Guvernul a întreprins unele măsuri pentru a sprijini companiile aeriene. Este nevoie urgentă de ajutorul suplimentar în valoare de 130 milioane de euro, promis la începutul anului în curs, dar care încă nu a fost oferit”, a declarat Rafael Schvartzman, vicepreședintele regional pentru Europa al IATA. Potrivit acestuia, în cazul în care firmele din domeniu se prăbușesc, iar recuperarea economică este blocată din lipsa unor legături aeriene adecvate, peste 54.000 de locuri de muncă sunt în pericol.

Trebuie aviz de la CE

Premierul Ludovic Orban și alți membri ai Executivului au avut săptămâna aceasta întâlniri cu reprezentanți ai liniilor aeriene TAROM și Blue Air, cărora le-au fost aprobate ajutoare de stat, prin memorandum, încă din luna aprilie. În urma discuțiilor recente de la Palatul Victoria, „au fost stabilite acțiunile concrete” care vor fi întreprinse în acest sens de Ministerul Transportului și Ministerul Finanțelor, „în perioada imediat următoare”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Astfel, procedura de notificare la Comisia Europeană a celor două ajutoare de stat urmează „să fie finalizată până la sfârșitul lunii iulie, ceea ce va permite declanșarea procedurilor legale pentru accesarea ajutoarelor și asigurarea fondurilor necesare pentru ca TAROM și Blue Air să traverseze perioada de criză”, mai spune documentul citat.

 

Este un moment periculos pentru companiile aeriene din România. Îmbunătățirea traficului aerian este foarte lentă și fluxurile de numerar au de suferit.

Rafael Schvartzman, vicepreședinte IATA

 

Ce oferă alte state din Europa

Guvernele unor țări europene „au făcut pași înainte” pentru a oferi măsuri de salvare financiară companiilor aeriene, în contextul pandemiei, scrie site-ul IATA.

  • Franța: ajutor financiar în valoare de 7 miliarde de euro;
  • Germania: ajutor de 9 miliarde de euro companiei Lufthansa;
  • Portugalia: 1,2 miliarde de euro, pachet de asistență pentru TAP;
  • Grecia: garanție de 150 milioane euro pentru Aegean Airlines;
  • Spania: garanție în valoare de 260 milioane euro pentru Vueling;
  • Marea Britanie: finanțări tip „facilități COVID” de 600 milioane de lire sterline pentru Easyjet și 300 milioane lire sterline pentru Wizz Air.
×