x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie IMGB - stop job, start speculaţii imobiliare

IMGB - stop job, start speculaţii imobiliare

de Dan Straut    |    10 Mar 2020   •   11:40
IMGB - stop job, start speculaţii imobiliare
Sursa foto: Victor Stroe

Concedierile începute ieri la fosta Întreprindere de Maşini Grele Bucureşti (IMGB) închid capitolul producţiei industriale, lung de 57 de ani, şi deschid un nou capitol: speculaţiile imobiliare cu cele 56 de hectare ale platformei. Dacă sindicatele s-au împăcat cu administratorii IMGB (concernul sud-coreean Doosan), urmând să primească compensaţii consistente, piaţa imobiliară pe care se listează noua ofertă este ceva mai pretenţioasă. Marele dezavantaj al platformei este că va trebui decontaminată şi dezafectată, lucru care costă mult, iar ca avantaje ar fi prezenţa Metroului şi existenţa utilităţilor de mare capacitate în zonă.

În ultimele trei săptămani, conducerea Doosan IMGB a discutat cu reprezentanții sindicatelor măsurile compensatorii ce urmează a fi acordate salariaților că urmare a închiderii operaționale. Totodată, conducerea companiei i-a asigurat de întregul suport oferit angajaților în găsirea unui nou loc de muncă. “Urmare a efortului depus pană acum în acest sens, compania a primit deja pentru angajați multiple oferte din partea altor angajatori în domeniul producției”, au transmis reprezentanţii Doosan, la solicitarea Jurnalul. În ceea ce privește salariile compensatorii, conducerea companiei și reprezentanții angajaților au ajuns la un acord de bună înțelegere. Astfel, “angajații vor beneficia de o sumă fixă în valoare de 20.000 de lei, la care se adaugă salariul de bază pentru o durată de 12 luni. În plus, angajații cu o vechime mai mare de 25 de ani în companie vor mai beneficia de 75% din salariul de bază”, au mai precizat oficialii.

 

Doar pentru investitori de calibru

 

La prima vedere, trecerea din domeniul producţiei industriale către dezvoltările imobiliare ar putea să fie simplă, însă în cazul IMGB nu va fi tocmai aşa. “După atâţia ani, poluarea şi-a spus cuvântul, iar demolările, dezafectarea terenuilor şi mai ales decontaminarea acestora ar putea costa enorm. Până să ajungă la potenţialul de a deveni un mic oraş, aici sunt necesare investiţii serioase, iar dezvoltarea trebuie văzută pe termen mediu şi lung, nu pe termen scurt”, ne-a declarat consultantul imobiliar Nicu Dinu, administratorul companiei Legal Partner. El consideră că viitoarea dezvoltare imobiliară de la IMGB va trebui să facă faţă mai multor provocări, cum ar fi aceea că în zonă puterea de cumpărare a populaţiei este relativ scăzută. Iar ca profil, viitoarea platformă ar trebui să fie completă, adică să conţină şi locuinţe, şi spaţii de birouri, şi spaţii comerciale, dar şi clădiri administrative.

 

În România există doar câteva companii capabile să decontamineze situri industriale şi să dezafecteze clădiri şi fundaţii masive specifice industriei grele.

 

 

 

×