x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie IMM-urile își pot încasa anticipat banii de pe facturi

IMM-urile își pot încasa anticipat banii de pe facturi

de Dan Straut    |    28 Aug 2020   •   18:00
IMM-urile își pot încasa anticipat banii de pe facturi

O nouă formă de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii care riscă blocajul financiar din cauza întârzierii facturilor a apărut în Monitorul Oficial. Programul, numit „IMM Factor”, prevede că statul va acorda garanții la creditarea firmelor românești prin operațiuni de factoring și urmează să fie operaționalizat după emiterea unor norme de aplicare.

Factoringul este un produs de creditare prin care o firmă care are de primit bani de la un client ia acești bani anticipat, de la bancă, în baza facturii neîncasate, până când plătește clientul. Programul guvernamental constă în acordarea de garanții de stat în favoarea fiecărui beneficiar, în limita unui plafon de 5 milioane de lei. Garanția, oferită de Ministerul Finanțelor, poate fi de maximum 50% din valoarea finanțării de tip factoring, exclusiv dobânzile, comisioanele și alte cheltuieli aferente, cu posibilitatea prelungirii finanțării de maximum trei ori, pe perioade de până la 12 luni. Dan Străuț

 

2% din PIB-ul României circulă sub formă de factoring (locul 26 în UE), situație care „trebuie remediată”, argumentează inițiatorii programului.

×