x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Începe marea privatizare de 10 miliarde de euro

Începe marea privatizare de 10 miliarde de euro

16 Ian 2011   •   16:44

Ministerul Economiei vrea un nou mandat din partea Executivului pentru a iniţia privatizarea sau vânzarea de acţiuni minoritare la companiile din subordine, estimând că numai sistemul energetic naţional va avea nevoie de investiţii de 10 miliarde de euro. Intenţia a fost prezentată într-un document obţinut de Mediafax. Autorităţile vor evalua şi posibilitatea de a vinde pachete minoritare din Romgaz, în afara celor 15% pe care Ministerul Economiei îi va lista la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în acest an. Având în vedere că Fondul Proprietatea deţine 15%, statul nu va mai putea vinde decât maxim 20%, pentru a nu pierde majoritatea.

Documentul menţionează că se vor vinde participaţiile deţinute de Conpet la alte societăţi (RAFO Oneşti-nr), se va lua în calcul vânzarea unui pachet minoritar iar Oil Terminal va fi monitorizată. Guvernul caută să revitalizeze şi Petrotrans, aflată în insolvenţă. Pentru Societatea Naţională a Apelor Minerale şi Societatea Naţională a Sării Guvernul va aproba strategii punctuale de restructurare. În cazul complexurilor energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, pentru care procesul de privatizare a fost sistat în decembrie 2006, dar şi la Termoelectrica şi Uzina Termoelectrică Midia Năvodari, Guvernul va analiza şi alte metode de atragere de investiţii/atragere de capital, printre care şi realizarea de proiecte de tip “Green/Brown Field”. Cele trei complexuri vor fi integrate în Electra, împreună cu SNLO, Nuclearelectrica şi trei sucursale hidro.

Guvernul mai analizează privatizările Şantierului Naval Mangalia şi Uzinei Mecanice Mangalia iar la IAR Braşov se caută dezvoltarea societăţii cu capital mixt Eurocopter România. Şi Oltchim va fi pregătită pentru privatizare, după ce FMI a cerut acest lucru. Ministerul vrea să vândă şi participaţiile la Romplumb.

Ministerul Economiei se va consulta cu organisme interne şi internaţionale în privinţa privatizării unor societăţi cu activităţi de cercetare şi dezvoltare şi va vinde sau dizolva o serie de institute de profil. Autorităţile au în vedere nouă institute naţionale de cercetare-dezvoltare şi şapte societăţi de pofil. Pentru cele şapte societăţi intenţia Ministerului Economiei este atragerea de investitori şi de fonduri europene. Astfel, Ministerul Economiei vrea să privatizeze Institutul de Cercetare ştiintifica, Inginerie Tehnologica şi Proiectare Mine pe Lignit (ICSITPML) Craiova, ICEM Iaşi şi IPROCHIM Bucureşti prin valorificarea participaţiilor statului.

Societatea EUROTEST Bucureşti va fi reorganizată, iar ISCIR Bucureşti va fi fie privatizată, fie implicată în parteneriate. SIMTEX Bucureşti, în reorganizare, va fi eficientizată prin externalizarea unor activităţi sau vânzarea acestora. De asemenea, societăţile IPIU Bucureşti şi BRML-CERT vor fi dizolvate judiciar. “În sectorul de cercetare-dezvoltare se vor avea în vedere reorganizări ale institutelor naţionale şi ale societăţilor comerciale de cercetare-dezvoltare, prin înfiinţarea unor institute naţionale viabile şi a mai multor societăţi pentru care se vor putea derula activităţi de administrare/privatizare/lichidare”, potrivit documentului.

×
Subiecte în articol: economia