x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie GALERIE FOTO România începe producerea de blindate PIRANHA 5 la Uzina Mecanică București

GALERIE FOTO România începe producerea de blindate PIRANHA 5 la Uzina Mecanică București

06 Noi 2019   •   15:39
GALERIE FOTO România începe producerea de blindate PIRANHA 5 la Uzina Mecanică București
Sursa foto: Lucian Alecu

Pe 6 noiembrie, General Dynamics European Land Systems (GDELS) a început producția de transportoare PIRANHA 5 la fabrica partenerului său strategic, Uzina Mecanică București (UMB). Acest eveniment marchează o etapă importantă în programul PIRANHA 5 pentru armata română. La ceremonia de începere a producției au participat premierul României, Ludovic Orban, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, și ministrul Economiei, Energiei, Mediului de Afaceri și Turismului, Virgil Popescu, precum și Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, și ambasadorul Elveției în România, Arthur Mattli.

 

Ca parte a planului Armatei României de a-și moderniza flota de vehicule blindate 8x8, GDELS a semnat un contract cu Armata Română pentru a livra până la 227 de vehicule blindate PIRANHA 5 în șase configurații diferite. Vehiculele PIRANHA 5 vor fi produse în România, în cadrul unui proiect de cooperare strategică și transfer de tehnologie între GDELS - Mowag și compania română UMB.

 

“Asocierea dintre General Dynamics și Uzina Mecanică București este un exemplu de bune practici în procedura de înzestrare a Armatei Române. 80 la sută din suma cheltuită pentru achiziția transportoarelor Piranha 5 se întoarce în economia României. Piranha 5, aducerea de tehnologie nouă în România ne dă șansa să devenim și exportatori de tehnică militară”, a declarat premierul României, domnul Ludovic Orban.

 

„Suntem profund onorați și recunoscători pentru că prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Economiei, Virgil Popescu, și ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, au participat astăzi la ceremonia de deschidere și aș dori să subliniez angajamentul ferm și clar al GDELS de a deveni furnizorul strategic de sisteme terestre pentru Armata României. Deschiderea liniei de producție de la UMB reprezintă primul pas important în stabilirea colaborării noastre durabile cu partenerii noștri români. Suntem aici ÎMPREUNĂ! Transferul vast de tehnologie și producția locală a PIRANHA 5 reprezintă, de asemenea, o oportunitate enormă pentru industria românească pentru viitor”, a declarat dr. Thomas Kauffmann, vicepreședinte GDELS.

 

„România a dovedit încă o dată că are capacitatea de a produce vehicule militare de ultimă generație, în țară. Facilitatea UMB a fost modernizată și adusă la standardele internaționale datorită acestui contract. Acum este o facilitate de producție modernă pentru un proiect cheie al programelor noastre militare de achiziții. Colaborarea cu GDELS va aduce UMB într-o poziție de frunte în industria noastră militară românească”, a declarat Mihai Rafiu, director general UMB.

 

Info despre PIRANHA 5:

Numărul de vehicule: 227 Piranha 5

Variante de echipare: 6 variante de echipare

Capacitatea transportatorului: 3 membri ai echipajului + 8 soldați

Informații despre turela: 30mm și 12,7mm

Puterea motorului: 600 CP

Autonomie: peste 500 de km

Viteza maximă: 100 de km / h.

 

Despre UMB

Uzina Mecanică Bucureşti (S.UMB S.A.) este o fabrică de armament din România, situată in Bucureşti, sector 3, care funcţionează ca filală a COMPANIEI NAŢIONALE “ROMARM”.

Societatea are ca profil cercetarea, proiectarea, producerea, repararea şi modernizarea de vehicule blindate. S. UMB S.A. este cunoscută mai ales ca producător de tancuri, cel mai nou tanc al ARMATEI ROMÂNE, TR-85M1, fiind realizat  aici. In perioada 1979-2009, la Uzina Mecanică Bucureşti au fost produse 1193 de tancuri şi derivate pe şasiu de tanc, iar din 2019 UMB produce transportorul blindat PIRANHA 5.

 

Despre GDELS

General Dynamics European Land Systems, cu sediul la Madrid, Spania, este o unitate de business a General Dynamics (NYSE: GD) și își desfășoară activitatea prin șase site-uri de operare europene situate în Austria, Cehia, Germania, Spania și Elveția. Cu aproximativ 2.300 de angajați cu înaltă calificare, companiile proiectează, fabrică și livrează sisteme de luptă terestră de talie mondială, inclusiv vehicule cu roți, pe șenile și amfibii, sisteme de poduri, armamente și muniții, pentru clienții globali. Mai multe informații pe www.gdels.com

 

Foto Lucian Alecu / Jurnalul

×
Subiecte în articol: PIRANHA 5