x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Închiderea piețelor agroalimentare. Lovitură dură pentru producătorii autohtoni

Închiderea piețelor agroalimentare. Lovitură dură pentru producătorii autohtoni

06 Noi 2020   •   15:02
Închiderea piețelor agroalimentare. Lovitură dură pentru producătorii autohtoni
Sursa foto: Diana Oros

Suspendarea activității piețelor agroalimentare va pune în dificultate producătorii români, care vor fi nevoiți să-și arunce produsele, neavând unde să le vândă, dar va favoriza importurile. Mai multe organisme de profil protestează față de această restricție impusă de guvern pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. 

"În pieţele agroalimentare îşi desfăşoară activitatea un număr mare de producători agricoli şi comercianţi, atât la mese cât şi în spaţiile comerciale din jurul sau din incinta pieţelor, activităţile comerciale desfăşurate constituind o verigă importantă în economia ţării.

Producătorii de pâine, de lactate, de carne şi produse din carne îşi desfăşoară activitatea doar în spaţii închise, astfel încât aceştia vor fi în imposibilitate să-şi valorifice marfa, iar populaţia nu ar avea de unde să se aprovizioneze cu produse proaspete şi sănătoase, produse în România.

Atâta timp cât minimarket-urile cu aceleaşi suprafeţe sau mai mici rămân deschise considerăm că şi magazinele din incinta sau din jurul pieţelor ar trebui să rămână deschise, pentru că aici măsurile de prevenire pot fi adoptate, urmărite şi respectate mult mai uşor", arată Asociația Administratorilor de Piețe din România.

Asociația consideră că nerespectarea măsurilor de siguranță în Piața Bucur Obor nu este un motiv pentru închiderea tuturor piețelor din țară Această decizie ar trebui luată împreună cu autoritățile locale. 

Și Uniunea Salvăm Țăranul Român se opune acestei decizii, considerând  că această decizie va încuraja importurile de produse agroalimenetare, în defavoarea producătorilor autohtoni. 

"Este evident că măsura de a închide pieţele agroalimentare acoperite nu face altceva decât să încurajeze importurile, să decapitalizeze micul producător, este evident că nu se ţine cont de faptul că micii fermieri şi fermele de familie vor trebui să se pregătească pentru noi culturi, ori, în acest moment sunt decapitalizaţi. Nu în ultimul rând, este evident că nu s-a avut în vedere că în pieţele agroalimentare sunt magazine de producător care şi acestea la rândul lor se vor închide", arată Uniunea.

Organizația cere Ministerului Agriculturii măsuri de sprijin pentru micii fermiei prin facilități la plata taxelor și impozitelor, subvenționarea parțială a costurilor de distribuție, colectarea și distribuirea produselor autohtone, limitarea importurilor, monitorizarea prețurilor. 

 

×
Subiecte în articol: piete piete agroalimentare