x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Industria HoReCa are nevoie de măsuri de relansare pe termen lung

Industria HoReCa are nevoie de măsuri de relansare pe termen lung

26 Apr 2021   •   12:57
Industria HoReCa are nevoie de măsuri de relansare pe termen lung

Industria HoReCa are nevoie de măsuri de relansare după un an de pandemie, mai ales că acest sector poate deveni un motor al creșterii economice, arată o analiză realizată de Camelia Malahov, director Taxe Directe, şi Anca Preda, consultant senior Taxe Directe, Deloitte România.

"După mai bine de un an de la debutul pandemiei de COVID-19, incertitudinea continuă să domine această industrie. Pe termen scurt, cel mai important este ca aceşti contribuabili să poată încasa cât mai repede ajutoarele de care au nevoie; pe termen mediu, este nevoie de predictibilitate în ceea ce priveşte starea industriei în raport cu pandemia, iar pe termen mai lung trebuie avute în vedere măsuri de relansare pentru acest sector ce poate constitui un motor al economiei în anii care urmează", arată documentul.

Totodată, sectorul ospitalităţii contribuie cu circa 5% la PIB și asigură peste 4% din totalul angajaților cu contract de muncă.

"O altă măsură adoptată de stat în 2020 a fost acordarea şomajului tehnic pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, în limita a 75% din salariul mediu brut pe economie (5.429 de lei în 2020) pentru fiecare angajat. Măsura a vizat toate sectoarele afectate, nu doar HoReCa.
Totodată, au fost acordate bonificaţii la plata impozitului anual şi a taxei lunare pe clădiri pentru imobilele folosite în activitatea economică proprie sau închiriate, precum şi reduceri de la aceste dări pentru spaţiile în care funcţionau restaurante şi hoteluri. În prezent, contribuabilii din HoReCa pot accesa schema de ajutor de stat care presupune acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din turism, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19. Prin această măsură, contribuabilii ar urma să primească o compensaţie pentru diminuarea cifrei de afaceri în anul 2020, însă sunt obligaţi să îşi menţină activitatea pentru 12 luni, respectiv 24 de luni (dacă valoarea grantului depăşeşte 200.000 euro). Această măsură este benefică, dar întârzierea eliberării fondurilor (până la data de 30 iunie 2022) ar putea pune în dificultate şi mai mare anumiţi jucători din această industrie", precizează analiza.

State UE care sprijină industria ospitalității

Austria are o schemă de ajutor prin care companiile cu scăderi mari ale cifrei de afaceri îşi pot acoperi până la 90% din costurile fixe.

Franţa a instituit un fond de solidaritate pentru sprijinirea micilor afaceri, prin acordarea unei anumite sume de bani , scutite de impozite şi contribuţii.

Spania a adoptat planul de întărire pentru sprijinirea restaurantelor şi barurilor prin care obligă proprietarii de clădiri să scadă chiria prin negocierea individuală a contractelor. Totodată, a acordat acces la finanţare prin prelungirea termenului pentru rambursarea împrumuturilor, susţinute de Institutul de Credit Oficial (ICO) de stat, de la 5 la 8 ani, iar perioada de graţie s-a mărit de la 1 la 2 ani.

În Luxemburg, afacerile vulnerabile din sectorul ospitalităţii, managementului evenimentelor şi turismului vor primi compensaţii sub formă de şomaj parţial pentru 50% din orele de muncă, cu condiţia ca niciun angajat să nu fie concediat până în iunie 2021. Societățile din acest sector pot cere rambursarea şi/sau anularea avansurilor fiscale pentru ultimele două trimestre din 2020 şi/sau primele două trimestre din 2021.

În Marea Britanie, companile din domeniu au dreptul la o subvenţie unică în numerar, de până la 25.000 de lire sterline, de la consiliul local din zona în care îşi desfăşoară activitatea. A fost introdusă și schema de ajutor "Mănâncă pentru a ajuta" pentru sprijinirea redeschiderii, prin care guvernul oferă o reducere de 50% din costul alimentelor şi/sau al băuturilor nealcoolice consumate.

×
Subiecte în articol: HORECA deloitte masuri de relansare