x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Industria începe să-şi dea duhul

Industria începe să-şi dea duhul

de Daniel Ionaşcu    |    05 Sep 2012   •   17:10

Oltchim, Mechel Campia Turzii si Fortus Iasi, cateva dintre cele mai mari unitati industriale din tara noastra, intampina mari dificultati in aceste zile si au probleme in a-si continua activitatea.

Situatie tensionata la Oltchim, unde peste 300 e angajati au protestat spontan ieri, cerandu-si salariile si bonurile de masa, neincasate de doua luni. Concomitent, intr-o mutare-soc, Constantin Roibu si-a dat demisia ieri din functia de director general, impreuna cu alti 16 directori ai companiei. Convulsiile nu se opresc insa aici, premierul Victor Ponta anuntand ca ministrul Chitoiu raspunde cu 'capul, viata si tot“ in privinta privatizarii combinatului. Licitatia pentru privatizarea combinatului va avea loc peste doua saptamani, la data de 18 septembrie. Privatizarea este clauza suspensiva in acordul cu FMI. Intre timp, premierul l-a trimis la Valcea pe Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social, pentru a calma spiritele.

Conflict cu autoritatile

'Razmerita“, atat la nivel sindical, cat si la nivel managerial, vine ca urmare a conflictelor cu autoritatilor in privinta modalitatilor de redresare a companiei. 'Decizia de a demisiona din functiile de administrator si director general a fost motivata pe urmatoarele elemente: propunerea domnului Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri de inlocuire a managementului de la Oltchim, ca o conditie a asigurarii capitalului de lucru pentru functionarea instalatiilor societatii si acordarea salariilor curente catre salariatii societatii; lipsa de dialog si colaborare intre seful OPSPI si managementul Oltchim, ceea ce a dus la blocarea oricarei initiative de finantare a activitatii, avand ca efect oprirea functionarii instalatiilor din cadrul societatii“, se arata in comunicatul oficial transmis de Oltchim catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Afirmatia vine dupa ce in urma cu cateva saptamani Remus Vulpescu, seful OPSPI a anuntat ca statul nu va mai converti in actiuni creanta AVAS din cauza riscurilor privind posibilele litigii cu actionarii minoritari, schimband astfel strategia de privatizare pe ultima suta de metri. Creanta AVAS insumeaza 250 de milioane de euro, la care se adauga inca o datorie – de 150 de milioane de euro – avuta de Oltchim catre Electrica. Acestea vor fi vandute la pachet. Combinatul a anuntat recent trimiterea in somaj tehnic a unui numar de 506 angajati in perioada 27 august – 30 septembrie, insa a renuntat la plan dupa ce aproape 300 de salariati ai Diviziei Petrochimice Bradu au protestat impotriva masurii.

Victor Ponta a mai adaugat ca doua companii din 'zone geografice total diferite“ sunt interesate de preluarea Oltchim. Anterior, au anuntat ca sunt interesate de companie grupurile PCC SE din Germania si producatorul de electricitate rus TISE, care este detinut de stat. Gazprom e actionar indirect in aceasta printr-o subsidiara. PCC este si actionar minoritar, cu 18,3% din titluri.

In timpul guvernarii Boc, atat conducerea Oltchim, cat si Ministerul Economiei s-au angrenat intr-un razboi al declaratiilor cu PCC, care a reclamat la Bruxelles toate masurile prin care statul voia sa ajute compania. Intre timp, statul a obtinut unda verde pentru conversia creantelor AVAS, ceea ce ar fi dus la o majorare a capitalului Oltchim de 60 de ori.

Mechel Campia Turzii, aproape de inchidere

Situatia nu este singulara la Ramnicu-Valcea. Prefectul de Cluj, Gheorghe Vuscan, a cerut AVAS o ancheta in privinta respectarii clauzelor din contractele de privatizare pentru combinatul siderurgic de la Campia Turzii si a sesizat mai multe ministere si Guvernul Romaniei in aceasta privinta.

'In legatura cu contractul de privatizare, noi am facut un demers la AVAS, la mai multe ministere, am sesizat si Guvernul Romaniei, ca sa vedem daca au respectat clauzele contractuale. Acest lucru e mai complicat, pentru ca problema nu e numai cu Mechel Campia Turzii, e vorba si de Buzau, de Braila, de Targoviste, de Otelul Rosu. Sunt probleme nationale pe care institutiile specializate ale statului trebuie sa le verifice si sa constate daca au respectat sau nu clauzele, care, dupa aceea, in functie de rezultatele analizei, statul roman sa ia o pozitie impotriva acestei companii“, a declarat el.

El a acuzat conglomeratul industrial rus ca a avut o 'strategie“ pentru retragerea din aceasta zona si ca 'a facut figuratie“ ca e preocupat de situatie.

AVAS preia creantele Fortus Iasi

Guvernul a mai aprobat ieri ca AVAS sa preia creantele Fortus Iasi si va efectua un control cu privire la lichidarea Remin Baia Mare. Informatia a fost facuta publica de premierul Victor Ponta, care a acuzat Casa de Insolventa Transilvania ca a actionat impotriva intereselor celor doua companii.

El a afirmat ca in ambele cazuri este vorba despre locuri de munca si despre companii cu traditie si importanta in orasele respective. Platforma industriala Fortus este controlata de stat, prin AVAS, si are datorii de peste 50 de milioane de euro, fiind in procedura de insolventa inca din 2007.

×