x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Întărirea leului e greu de frânat

Întărirea leului e greu de frânat

de Daniela Ivan    |    20 Apr 2011   •   19:11
Întărirea leului e greu de frânat
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional
162000-dmdma-1101.jpgAprecierea leului este greu de contracarat de către Banca Naţională, în condiţiile în care dobânzile sunt di­fi­cil de redus, iar la nivel mondial exis­tă un exces de lichiditate, a d­e­cla­rat guvernatorul BNR, Mugur Isă­res­cu. Acesta a adăugat că pentru "a nu permite" aprecierea monedei na­ţio­nale, banca centrală ar trebui din nou să cumpere valută, ceea ar pune o presiune suplimentară pe dobânzi, care şi aşa sunt la un nivel foarte jos.

"Acum m-am uitat pe ecrane şi dobânzile se duc sub 2% şi cursul se apreciază. Cum să rezolvăm această problemă, unde să ne mai ducem cu dobânzile în jos? Poate mai facem ce­va inovaţii, pentru că şi aşa la BCE suntem cunoscuţi drept banca centrală cu cele mai multe inovaţii", a spus Isărescu, la prezentarea studiului elaborat de Lucian Croitoru pri­vind atacul speculativ din octombrie 2008. Leul s-a apreciat cu 4,5% faţă de euro de la începutul anului, de la un curs de 4,2848 lei/euro, la finele lunii decembrie 2010, la 4,0910 lei/euro, paritatea oficială de marţi.

Ieri, leul s-a apreciat cu 0,12% în faţa euro, BNR anunţând un curs de referinţă de 4,0858 lei pentru un euro. Şi dolarul american a pier­dut teren în faţa leului, iar BNR a stabilit un curs de referinţă de 2,8186 lei, mai puţin cu 4,70 bani (1,66%) comparativ cu valoarea con­sem­nată în şedinţa de marţi, de 2,8656 lei.

"Există un exces de lichiditate în lume. Se vede cel mai bine pe pieţele din Turcia şi Brazilia, dar şi Rusia are ce­va fluxuri. Să vedem cum or să se des­­curce. Fluxurile de capital or să schimbe în totalitate paradigmele", a mai spus Isărescu. Acesta a mai adău­gat că "inundaţia valutară" poate fi chiar mai periculoasă decât "se­ceta valutară". "Cum procedezi când ai intrări mari de capital? Poţi să reduci dobânda la 1% când ai in­flaţie de 6%? Se poate, dar noi n-am avut curajul s-o facem. Oricum, ie­şeam to­­tal din ceea ce se numeşte ţin­tirea in­­flaţiei", a mai spus Isărescu, re­fe­rindu-se la situaţia de dinainte de 2009. O altă problemă adusă în dis­cu­ţia publică de către guvernato­rul BNR este legată de problema fisca­lă.

"În zona noastră lucrurile nu ara­tă foarte bine, problema fiscală se re­aprin­de din nou, este un avertisment să nu o reaprindem şi noi. Ar fi peri­culos pentru o ţară care are probleme de finanţare la un deficit de 6%", a spus Isărescu. Acesta a adăugat că o corecţie economică a fost inevi­ta­bi­lă pentru România, chiar dacă co­rec­ţia de 8-9% din PIB a fost resimţită de populaţie. "Ne-au trecut câteva car­tuşe foarte fierbinţi pe lângă tâm­plă. Corecţia era inevitabilă, cred că va trebui să mai facem câteva co­rec­ţii ca să înţelegem de ce le-am fă­cut. Am mai avut corecţii de unu două procente în anii ’90, iar în ’99 am avut una de cinci procente din PIB. Acum am avut 8-9% din PIB într-un an şi ju­mătate. Dar să nu credem că o co­recţie se face fără corecţie de consum şi de nivel de trai. Exact asta se întâmplă şi în Grecia", a subli­niat guvernatorul.

Acesta a făcut toate aceste de­claraţii într-o conferinţă de presă pri­lejuită de lansarea de către Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a unei cărţi dedicate atacului speculativ pe leu din 2008. "În perioada 2008-2010 s-au vândut 83,7% din totalul vânzărilor de valută efectuate de banca centrală în perioada 1999-2010, restul de 16,3 la sută vânzându-se în perioada 1999-2004. Celelalte vânzări nete care au depăsit 2% din rezerve s-au efectuat în 7 luni din perioada 1999-2004, în special pentru a suplini ajustările structurale insuficiente în raport cu obiectivele dezinflaţiei", a explicat Croitoru.

×