x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: Vârful tensiunilor a trecut

Isărescu: Vârful tensiunilor a trecut

01 Apr 2020   •   10:24
Isărescu: Vârful tensiunilor a trecut

Retragerile de numerar de la Banca Națională a României (BNR) ale instituţiilor de credit, pentru a acoperi cererea populaţiei şi a întreprinderilor, s-au redus substanțial în ultimele zile, după ce în perioada 11-20 martie 2020 atinseseră un nivel-record de 4,4 miliarde de lei, de două ori mai mult decât în decembrie 2019, lună care a inclus sărbătorile de iarnă.

Pe fondul acestui trend, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, apreciază că „vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar şi financiar a fost depăşit”. Potrivit șefului băncii centrale, în prezent nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei.

„Valoarea numerarului din casele de circulaţie ale instituţiilor de credit a crescut, ceea ce înseamnă că acum acestea îşi pot acoperi din interior necesarul de numerar pentru efectuarea plăţilor şi alimentarea fluentă a ATM-urilor”, a spus Isărescu. El a recomandat însă ca în această perioadă, „întreprinderile şi populaţia să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar”.

×