x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Jaf imobiliar la CFR SA

Jaf imobiliar la CFR SA

de Adrian Stoica    |    27 Mai 2020   •   10:58
Jaf imobiliar la CFR SA

CFR SA deținea un fond locativ construit din fondurile statului şi ale companiei alcătuit din 2.592 locuințe de intervenție și 1.489 locuințe de serviciu. Multe dintre cele de intervenţie s-au evaport însă de-a lungul anilor din contabilitatea societăţii, după ce au fost vândute ilegal, arată un raport al Corpului de Control al premierului, realizat la compania care administrează infrastructura feroviară. Conform unei dispoziţii a directorului general a CFR SA din 1999, s-a permis, contrar reglementărilor legale, închirierea locuinţelor de intervenţie către persoane care nu avea acest drept, iar ulterior acestea au fost vândute.

 

Prin art. 17 din Instrucțiunile anexă la Dispoziția directorului general CFR SA din data 15.06.1999 privind gestionarea, administrarea, utilizarea și valorificarea fondului de locuințe al CFR a fost introdusă o clauză care prevedea posibilitatea ca locuințele de intervenție să poată fi închiriate. „În cazul în care numărul locuințelor de intervenție este mai mare decât necesarul prevăzut pentru funcțiile din anexa 1, acestea se pot închiria altor categorii de salariați ai CFR S.A., cu prioritate funcțiilor legate de siguranța circulației și societăților feroviare rezultate din reorganizarea SNCFR – pe baze contractuale. Se va solicita în acest ultim caz acordul directorului general al companiei”, se prevedea la articolul 17.

 

Cu toate că încă din 2015, instanțele de judecată s-au pronunțat în sensul în care prin închirierea unui imobil de intervenție se schimbă regimul juridic, CFR SA a continuat închirierea locuințelor de intervenție în baza art. 17 din Instrucțiunile anexă la Dispoziția directorului general al CFR SA din data de 15.06.1999. Astfel, această dispoziție a condus la reducerea fondului locativ al CFR SA, urmare a hotărârilor pronunțate de instanțele de judecată prin care s-a dispus vânzarea locuințelor.

Raportul Corpului de Control

 

Au refuzat să le recupereze

Din analiza documentelor puse la dispoziția inspectorilor Corpului de Control a reieşit că CFR SA nu a efectuat, diligențele necesare pentru apărarea patrimoniului deținut, astfel că în unele dosare privind litigiile având ca obiect fondul locativ al CFR SA, reprezentanții CFR SA nu au mai depus întâmpinare în termenul legal, fapt ce a dus la închiderea procesului.

 

 

×
Subiecte în articol: cfr fond